Кой ще противостои на Ердоган сега?

Мехмет Шимшек е за рационалност в турската икономическа политика

Мехмет Шимшек, финансов министър на Турция, по време на интервю в лондонското студио на Bloomberg Television. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Мехмет Шимшек, финансов министър на Турция, по време на интервю в лондонското студио на Bloomberg Television. Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Турският заместник-министър председател и министър на финансите Мехмет Шимшек е последният от отбора, на който инвеститорите гледаха като на движещата сила зад бързите икономически успехи на страната. Президентът Ердоган отстранява един по един основните фигури в Партията на справедливостта и развитието, които отстояваха балансираните бюджети, овладяването на инфлацията и финансовата стабилност и чиято политика доведе до среден ръст в икономиката от 5% през последните 13 години.

Министър председателят Давутоглу реши да се оттегли миналата седмица, за да прекрати борбата за управление на икономиката и усилията на Ердоган да придобие изпълнителна власт, въпреки че президентският пост традиционно има по-скоро церемониални функции. Подобно на Давутоглу, бившият стратег от Meryll Lynch, Шимшек е привърженик на ортодоксалната парична политика, което дразнеше силно Ердоган, особено когато ставаше дума за вдигане на лихвите като средство за овладяване на инфлацията. След оттеглянето на Давутоглу Шимшек остава уязвим спрямо натиска, който от известно време оказваше Ердоган над всички, работещи по финансовата политика на Турция. Това може да означава и край на мълчаливото примирие между Ердоган и инвеститорите, които толерираха стремежа му към повече власт, стига хора като Шимшек, на които пазарите имат доверие, да управляват икономиката.

В първото си изказване след разрива между Ердоган и Давутоглу, Шимшек заяви, че икономическата политика на Турция трябва да следва световните норми и трябва да запази своята „рационалност“, за да продължи да привлича чуждестранни инвеститори. Това е единственият начин банките да могат да продължат да отпускат заеми на компаниите, за да се оживи икономиката, заяви още той.

Не е ясно дали Шимшек ще бъде включен в новия кабинет. Но дори и той да остане, икономическата политика ще бъде под силното влияние на Ердоган. „По-важно дори от оставката на Давутоглу би било влиянието, което това може да окаже на икономическия екип и особено на позицията на Шимшек в кабинета,” каза Абас Амели-Ренани, стратег развиващи се пазари във финансовата група Amundi. “Отстраняването на Шимшек може да се отрази негативно върху кредитния рейтинг на Турция“. Агенциите Moody’s Investors Service и Fitch Ratings дават на Турция своите най-ниски оценки по отношение на инвестиционния климат.

Последни новини
Още от Акценти