Тони Блеър: мисля, че ще останем в ЕС

Рационалните доводи ще надделеят

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър по време на интервюто за Bloomberg. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър по време на интервюто за Bloomberg. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

Бившият министър председател на Великобритания, Тони Блеър разговаря с журналистката от Bloomberg Скарлет Фу по време на международната конференция по въпросите на икономиката и финансовите пазари организирана от Milken Institute в Лос Анджелис от 1 до 4 май 2016.

Ако се вгледаме в социологическите проучвания, то те показват разделяне на гласовете по равно за оставане и излизане от ЕС. Инстинктът ми подсказва, че страната ще постъпи разумно и ще остане в Европейския съюз, защото ако напуснем, това ще внесе определен риск и несигурност във всяко обикновено домакинство, а струва ми се, повечето хора смятат, че глупаво да се поема такъв риск. Мисля, че ще останем в съюза, но вижте и политиката в световен мащаб – всичко е доста трудно предвидимо.

След като наскоро президентът на Съединените щати, президентът Барак Обама направи изявление във Великобритания изглежда той успя да наклони везните към оставане, поне малко повлия в тази посока. Защо мислите, че стана така? Защо думите му имаха такова въздействие?

Защото, ако разсъждавате рационално, то думите на президента на най-могъщата държава в света и наш най-голям съюзник би трябвало да имат значение. Когато дойде някой като президента Обама, а лично аз смятам, че трябва да чуем мнението и доводите му, и каже: „ние като ваш съюзник бихме искали Великобритания да остане, да участва на световната сцена,“ това има значение.

Да не забравяме, че Европейският съюз е най-големият търговски пазар в света, най-големият политически съюз, ние продаваме половината от стоките си на Европейския пазар. Ако излезем от съюза ще се случи нещо доста откачено – ще трябва стъпка по стъпка да договорим отново връщането си на единния пазар.

Така че, като се натрупат толкова аргументи, рационалните доводи надделяват и има надежда, че каквито и емоции да са налице, хората ще гледат рационално на своите и на семействата си интереси, както и на интересите на държавата.

 

Последни новини
Още от Акценти