Европейските банки: унилите губещи

Банките са все по-непривлекателни за инвестиции

Седалището на Societe Generale SA в Париж. Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News Седалището на Societe Generale SA в Париж. Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg News

Коментар на Бил Блейн, стратег и директор Капиталови пазари в Mint Partners за Гай Джонсън от Bloomberg на 4 април 2016.

 

По-рано тази седмица, Серджо Ермоти от UBS ми се стори доста унил. Удеа ми се стори по-оптимистичен, но той си има банкирането на дребно, което му помага. Въпреки това, вижте какво се случва с банките, те всички казват, че първото тримесечие е било ужасно и не съм чул нито една от тях да казва: „да, но нещата от тук нататък ще се подобряват“.

Опасявам се, че е малко вероятно нещата да се подобрят и това не някакъв фактор само за това тримесечие.

Умните управители може и да считат, че случващото се е заради представянето, но ние наблюдаваме дългосрочен спад в банковия сектор. Пред очите ни протича най-голямата финансова еволюция с появата на нови технологии във финансите, нови начини да се правят нещата, нови кредитори навлизат на пазарите.

Например, застрахователните и пенсионните компании предоставят директни кредити. А през последните години, банките не могат да се съсредоточат върху бизнеса си, а се опитват да се справят с огромен обем нови регулации, нови правила за капитала и пропиляват цялото си време в обмисляне на това как да избегнат следващата глоба. И става така, че в хода на този процес банките стават все по-непривлекателен обект на инвестиции и по-податливи на атаките на конкурентите.

Затова и макар резултатите на SocGen в момента да са най-добрите в сектора и те да са се справили доста добре, общото за всички банки в момента е разочарованието, а е много вероятно и ситуацията да си остане разочароваща. Вие казахте, че вчера UBS са изглеждали като унили губещи.

 

А, не, аз казах, че е изглеждал унил, но не е задължително да е губещ. Определено изглеждаше унил, езикът на тялото говореше за отчаяние, а аз никога преди това не съм го виждал такъв. Но въпреки това, Ермоти каза, че бизнес моделът работи, че разполага с бизнес модела, който иска и...

Вижте, съмнявам се в това. Съмнявам се, във всички тези банки, които казват, че иман „нов бизнес модел“.

Да вземем швейцарските банки.

Те смятат да се разширяват като изнесат швейцарския модел на частно банкиране на пазарите в Азия. Където ще изложат швейцарският банкерски начин на правене на бизнес през азиатски предприемачи. Мисля, че пазара ни подсказва, че не това е, което искат предприемачите и милиардерите. Те искат да имат своите фамилни офиси, където да определят собствените си бизнес и инвестиционни стратегии.

И така, имаме тези банки, които преследват онова, което е било добро в миналото, но което може вече и да не подходящо за целите им. Имаме и други банки, говорихме за банкирането на дребно, SocGen се справят добре в това банкиране, но ще видим и нови претенденти в тази област. Ако разгледаме индивидуалните платформи за бързи кредити, те са много по-евтини за ползване от хората от предложенията на банките им.

 

Бихте ли препоръчали някоя от тях?

Не съм сигурен, защото все още има чисто законови неясноти.

 

Но няма единна регулация на тези платформи?

Мисля, че трябва да очакваме следващата вълна от закони, която вероятно ще удари някои от тези платформи. Достатъчен ни е само един скандал свързан с технологиите във финансирането и всички регулаторни органи ще скочат отгоре им.

 

Последни новини
Още от Акценти