Пазарът на автомобили в САЩ с рекордни продажби

Ръст в продажбите на почти всички големи производители

Фасадата на седалището на FCA. Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg News Фасадата на седалището на FCA. Снимка: Jeff Kowalsky/Bloomberg News

Fiat Chrysler Automobiles NV заявиха, че продажбите им в САЩ са се повишили с 5,6% през април и така надвишават прогнозите на анализаторите като продължават шест годишния период на печалби благодарение на популярността на марките Jeep и Ram. Nissan, Honda and Toyota също отчитат по-високи от прогнозните продажби, а Ford Motor Co. и General Motors Co. не отговарят на очакванията.

Продажбите на FCA достигнаха 199 631 коли и лекотоварни автомобили. Средните прогнози на анализаторите са били за ръст от 4,3%. Продажбите на Jeep, които подкрепиха печалбата за първото тримесечие на производителя, са се покачили със 17% спрямо миналата година, като моделите Compass и Renegade имат над два пъти повече продажби и се нареждат сред четирите най-продавани модела на бранда. Марката Ram повишава продажбите си с 12% до 45 810 пикапа.

„Предпочитанията на потребителите към SUV и пикапи продължават да са ясно изразени и днес и това ни помогна да постигнем най-силните си априлски продажби от 11 години насам, заяви Рейд Биглънд, директор продажби на компанията за американския пазар. FCA увеличи производството на SUV и пикапи, за да задоволи потребителското търсене.

Тъй като FCA зависят в голяма степен от продажбите на скъпи SUV и пикапи, непрекъснатият ръст в продажбите им говори, че потребителите имат достатъчно доверие, за да разходват повече средства. Тази година е на път да се окаже рекордна в продажбите на автомобили и това ще позволи на производителите да поддържат високи приходи през целия едногодишен период.

Макар потреблението да има лек спад, покупките на нови автомобили през март са се увеличили. Анализаторите на Bloomberg считат, че силният трудов пазар, достъпните кредити и относително евтиният бензин могат да стимулират продажбите на 17,8 милиона нови автомобила през 2016 и това ще е рекорд, който ще подобри миналогодишния.

Nissan и Honda също сред победителите

За Nissan Motor Co. и Honda Motor Co. се смяташе, че ще са сред производителите на автомобили с най-високи печалби и те не разочароваха анализаторите. Продажбите на Nissan са нараснали с 13%, което е повече от прогнозираните 11%. Продажбите на пикапите на Nissan са с ръст от 10% и бележат рекорд за месеца наред с рекорда при леките автомобили на марката като тук водачите са Sentra – 12% и Altima – 29%. Продажбите на Honda се покачват с 14% и надвишават прогнозите, които бяха за 10% ръст. Продажбите на Toyota Motor Corp. се покачват с 3,8%, което е малко над прогнозираните от анализаторите 3,6%.

Продажбите на леките автомобили на Ford имат ръст от 3.6% и за малко не сбъдва прогнозите от 3,8%. Продажбите на пикапите от F-Series бележи ръст от 13%, а продажбита на SUV – със 7,7%. С продажби от 231 316 автомобила за месеца, включително и тежки камиони, това е най-силният месец април за компанията за последните десет години.

 

Последни новини
Още от Акценти