Доколко Австралия зависи от китайската икономика?

В основата на австралийския бум е миннодобивната индустрия

Китай си остава най-големия клиент на миннодобивната индустрия в Австралия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg Китай си остава най-големия клиент на миннодобивната индустрия в Австралия. Снимка: Ian Waldie/Bloomberg

Венсан Шеньо, директор „Лихвени и валутни стратегии“ в Societe Generale разговаря с Ана Едуардс в студиото на Bloomberg в Лондон

Изненадан ли сте от това, което видяхте да се случва днес с австралийската валута? Изненадан ли сте, че австралийците понижиха още лихвения процент?

Имаше известни спекулации по въпроса миналата седмица след отчетената слаба инфлация...

Която беше отрицателна, нали така?

Да, но както и вие казахте, тя не беше напълно калкулирана и реакцията е забележителна. Мисля, че на това трябва да се гледа в контекста на отличното възстановяване на австралийския долар през последните три месеца, очевидно подкрепено от цените на суровините, но също така и добрата новина от Китай. Възстановяването в Китай е съмнително, то е под въпрос защото се основава на масирана подкрепа от правителството и по-конкретно масово отпускане на заеми. Устойчивостта на това възстановяване е под въпрос. Смятам, че много доброто поведение на австралийския долар вероятно се коригира в момента, а има много, което да се направи в тази посока.

До колко австралийският долар е все още свързан с Китай? Както разбрахме, те искат да увеличат бюджетните разходи за проекти като инфраструктурата, например, а не за миннодобивната промишленост, която снабдява Китай със суровини и е в основата на икономическия растеж на Австралия през последните години.

Разбира се, че вътрешната политика ще има своята роля и те ще се опитат да подкрепят икономиката, но смятам, че влиянието на Китай ще си остане много силно. Зависимостта при желязната руда ще остане много силна и след като имаше много добро движение в цената ѝ, някои смятат, че тази суровина е надценена. Ето защо смятам, че австралийците могат да се изложат на потенциално разочарование в това отношение.

Вие се тревожите и от предупреждението на МВФ за твърде високите нива на задлъжнялост в Китай. Предупреждението е и за някои други икономики и можем да очакваме някакъв обрат в цикличността на дълга , но ще се случи ли подобно нещо в Китай? Ще видим ли някога тези загуби по дълговете да кристализират, ще видим ли негативите в цикъла на кредитиране?

Има възможност правителството да прехвърли част от този дълг към държавния дълг и така да облекчи ситуацията. Но мисля, че вече наблюдаваме известно напрежение по веригата на кредитиране в Китай. Нарастват забавата на плащания, знаем за лошите кредити на банките, знаем за отлагане на някои емисии облигации, има и просрочени плащания на пазарите с висока доходност. Така че, вече виждаме известно напрежение при кредитирането. Това не привлича вниманието на световните пазари, но смятам, че определено е нещо, което трябва да следим.

 

Последни новини
Още от Акценти