Защо Австралийската централна банка може да понижи лихвите?

Инфлацията не е проблем, централната банка може да се намеси

Австралийската централна банка. Снимка:  Brendon Thorne/Bloomberg Австралийската централна банка. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Има промяна в настроението след излезлите данни за инфлацията в Австралия, което прави много вероятно скорошното понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка. Какво означава това за банките, за кредитните институции в Австралия?

Моментът е доста необичаен, защото утре е заседанието на централната банка, а и гласуването на държавния бюджет, а и се намираме в предизборна кампания. Централната банка трябва да реагира на последните данни за инфлацията, които показват, че имаме негативна инфлация или дефлация. Но тя е и ограничена във възможностите си, защото в началото на юли предстоят избори. Така че, вероятността от сваляне на лихвите може би не е калкулирана от пазара, а по-скоро се приема реално от пазарите, че има равен шанс за такова действие. По наша оценка, вероятността е 60-70%. Ако разгледаме действията на банките в Австралия, някои от тях са калкулирали намалението в своите стандартни променливи лихви в края наминалата седмица. Националната банка на Австралия понижи променливите си лихви и ние смятаме, че централната банка ще предприеме този ход, защото едно от ключовите действия, които една централна банка трябва да предприеме, едно от ключовите ѝ правомощия е да контролира инфлацията. Сега, когато инфлацията не е проблем, централната банка може да се намеси и да стимулира допълнително икономиката.

Какво означава това по отношение на пределната ставка в Австралия и балансовите отчети на банките? Те са малко по-слаби, но наистина ли са калкулирали това понижение, така както го правят и банките в други държави?

Това което направиха австралийските банки е, че през последната година и нещо, те се изтеглиха от цикъла на снижаване на лихвите на централната банка, който диктуваше техните цени. Видяхме, че те се влияят слабо от решенията на централната банка, увеличиха сроковете и стандартната променлива лихва на повечето ипотеки в Австралия в момента е около 4 – 4,5%. Така че, различните банки предприемат различни действия въз основа на цени, обеми и конкурентоспособност. Но ако видим намаление с 25 базови пункта, те при повечето банки ще се отразят като 15-20 базисни пункта, защото те гонят обеми и искат да повишат печалбите си. Днес видяхме, че Westpac публикуваха резултатите си, които се оказаха по-ниски от пазарните предвиждания заради структурата на техните приходи. А единственият начин да надвишиш пазарните очаквания е да повишиш продажбите, а единствения начин за една банка да го постигне е като повиши обемите си.

Утре се гласува бюджета, до колко ще е политически повлияно това гласуване?

Вероятно решението ще е 95% политическо, вероятно 90% са предварително публикувани и не очаквам да се случи нищо изненадващо. Предполагам, че най-вече ще има повече финансови пера предвидени за финансиране на инфраструктурата, защото доколкото става дума за парична политика влиянието е съвсем незначително и мисля, че и двете страни в политиката вижда значимостта на фискалната политика особено във връзка с инвестициите.

 

Последни новини
Още от Акценти