Ferrari повиши прогнозните си печалби за 2016

Компанията планира експанзия в различни луксозни продукти

Логото на компанията върху двигател на Ferrari F430. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Логото на компанията върху двигател на Ferrari F430. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ferrari NV повиши прогнозите си за 2016 след като ръстът в продажбите на нови спортни коли доведе до скок от 11% в печалбите през първото тримесечие, първото за марката като самостоятелна компания.

Коригираните приходи преди лихви, данъци и амортизационни отчисления възлиза на поне 800 милиона евро, заявиха днес от компанията. Предишната прогноза беше за 770 милиона евро.

По-рано тази година, Ferrari се отдели от Fiat Chrysler Automobiles NV и забави ход като самостоятелна компания като акциите ѝ се търгуваха под 52 долара, каквато беше цената при първичното публично предлагане. Освен съмненията в перспективите, компанията беше изправена пред необходимостта от взимане на трудни решения относно скъпите материали влагани в нейните коли, поддръжката на присъствието ѝ във Формула 1 и разширяването на бранда към други луксозни продукти.

Доставките на Ferrari през първото тримесечие са се покачили с 15% до 1 882 коли, като увеличението само за Европа, Близкия изток и Африка е 24%, а за континентален Китай е 16%. Ръстът се дължи предимно на 8-цилиндровите модели и особено на новите спортни коли 488 GTB и 488 Spider. Приходите са нараснали с 8,8% до 675 милиона евро.

Експанзията на Ferrari в луксозната гама продукти извън автомобилите е крайъгълен камък в програмата на новия директор Маркионе. За да бъдат пълноценно разгледани всички възможности, към борда на директорите на компанията са се присъединили Делфин Арно, изпълнителен вицепрезидент на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE и Адам Кешвик, заместник управляващ директор на Jardine Matheson Holdings Ltd., компанията собственик на Mandarin Oriental Hotel Group.


 

 

Последни новини
Още от Акценти