Инвеститорите реагират на изявлението на Фед

Изглежда растежът се забавя

Добре е ние журналистите да имаме един по-неуважителен подход към тези бивши професори по икономика, които получават заплата от правителството. Те не знаят какво крие бъдещето, ние не знаем какво крие бъдещето, но като цяло те ми напомнят на най-неопитните от неопитните дребни инвеститори, които вървят след тренда. Липсва им модел, липсва им поглед върху теорията и историята на централното банкерство. Това, което те искат е да са прави. А това означава, че искат да са в синхрон с последните водещи заглавия. Това не е подход за правене на пари на Уолстрийт, нито пък е добър начин да се управлява една централна банка.

От друга страна, Джим Грант, вие сте един човек, Тони Кресенски, вие също сте един, а те имат 17 човека членове на комисията и е трудно 17 души да постигнат съгласие. Този път имаме 16 души съгласни с решението на комисията. Тони, изглежда с това компромисно изявление те се опитват да кажат: „Добре, икономиката е малко по-добре, прогнозите вече на са толкова ужасни... и толкова. Не даваме никакви обещания, че ще продължим напред.“

Може да се каже, че за Фед е все така трудно да приеме нещо особено важно, което е балансът на рисковете по отношение на прогнозата им за безработицата и инфлацията. Спомняте си, че последните два пъти Фед въобще не засегнаха темата и Джанет Йелън хвана бика за рогата, което беше все едно да каже: „Добре, вие не искате да вземете решение, тогава аз ще реша“. И в речта си от 29 март тя направи преглед на икономиката и очерта прогноза, които показваха, че според нейните възгледи, според нейната преценка, негативните рискове са повече. Така тя влезе в противоречие с колегите си, които седмица по-рано говореха, за това, че рисковете са балансирани.

Да се върнем назад или поне да разгледаме няколко важни числа. За последните петнадесет години преди 2016, едва два пъти Фед не е правил изказване по баланса на рисковете и ето че сега това се случва три пъти подред. И на тези, които казват, че изявлението е било агресивно, бих искал да отвърна, че отсъствието на решение по баланса на рисковете говори, че Джанет Йелън ще остане начело на Фед и това, което видяхме в изявлението е само една малка стъпка към вдигане на лихвите. Вратата е отворена и има вероятност от покачване на лихвите през юни, но категорично липсва смислен сигнал за вдигане на ставката през юни, така че можем да разглеждаме действията на Фед само в светлината на данните.

Позоваването на това, че изглежда растежът се забавя – ето и изречението, което всички финансисти ще обмислят утре, когато ще излезе и статистиката за БВП през първото тримесечие. Смятаме, че цифрата ще е близо до нула и дори ще започва с две нули и разбира се, тогава ще сложим удивителна на изказването на Фед.

 

Последни новини
Още от Акценти