Ford: страхотно начало на годината

Компанията инвестира 4,5 милиарда долара в разработки на електромобили

Главният изпълнителен директор на Ford Motors Марк Фийлдс по време на вечерта посветена на компанията преди откриването на автосалона в Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Главният изпълнителен директор на Ford Motors Марк Фийлдс по време на вечерта посветена на компанията преди откриването на автосалона в Пекин. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Имахме страхотно начало на годината, което ще ни позволи до постигнем още една невероятна година. Това става благодарение на подобрените ни нетни печалби и добрите приходи, които се дължат на позиционирането на продуктите ни и усилията на служителите ни по цял свят. Имаме възхитително представяне на бизнесите от нашето портфолио, не само поставихме рекорд по отношение на марджина на печалбата в Америка, но и отбелязахме най-доброто си тримесечие от 2008 насам в Европа, където спечелихме над 400 милиона долара. Добре се представяме и в Азиатско-тихоокеанския регион. Потвърдихме нашите прогнози, че ще имаме една също толкова добра, ако не и по-добра година рекордната за нас 2015. Ще продължим и силното си представяне през 2017. Ето това е нашата формула.

Оглеждам се наоколо и ето, вчера паркирах моя Raptor до един Exursion и си викам: „Човече, хората са толкова щастливи от ниските цени на бензина, че си купуват тези големи, скъпи возила.“ За съжаление в момента не можем да си вземем Exursion, но може би ще се завърнете към този модел. Каква част от тези добри продажби се дължи на големите SUV и камионите?

Ясно е, че те са с голям принос за нашите печалби, но ако разгледате представянето на всички автомобили от цялата ни гама продукти в световен мащаб, ние имаме добре продаващи се и леки автомобили, и SUV, и камиони. Буквално навсякъде по света наблюдаваме този феномен – хората се пренасочват от леките автомобили към малки, средни и големи SUV, а ние сме в уникална позиция да продължим нашето разрастване благодарение не само на нашата продуктова линия и имиджа на бранда ни днес, но и благодарение на продуктите, които са в проектна фаза. Ще продължим да се фокусираме над тази широка продуктова гама и да полагаме усилия включените в нея автомобили да се представят добре.

Вие направо омаяхте автомобилното шоу в Ню Йорк с новия проектен Lincoln Navigator. Надяваме се скоро да видим и нов Expedition. А какво става с Bronco, мислили ли сте да се върнете към този модел, за който толкова хора мечтаят и много ни липсва?

Отдавна не са ми задавали този въпрос, може би вече два дни не съм го чувал. Както вече обявихме, предстои да представим четири нови SUV в нови сегменти. Те обаче няма да се появят през следващите няколко години, така че остава да тръпнете в очакване.

Да отидем в противоположната посока. Въпреки, че американците купуват тези големи автомобили, много се вълнуват от Tesla Model 3, GM вашия вечен конкурент, който пуска новия Bolt, а вие имате широка гама от електромобили в проект. Какви са плановете ви в тази посока?

Направихме съобщение за това. Дори и при електромобилите, било то колите на батерии, или със хибридите със зареждане, или пълните хибридните електромобили ние сме втори по продажби на всички типове електромобили и дори сме номер едно в продажбата на зареждащи се хибриди. Искаме обаче и да гарантираме бъдещето си и ще инвестираме още 4,5 милиарда долара в такива разработки до края на десетилетието. Така че, към края на десетилетието 40% от нашите модели по целия свят, не само тук в САЩ, ще бъдат задвижвани от електричество.

Ще имате ли модел с пробег от 320 километра?

Нашият подход е да имаме автомобил, който или е най-добрият, или е сред най-добрите в своя клас по отношение на конкурентоспособност. Що се отнася до електромобилите, в момента ние имаме на пазара Focus BEV, който е с пробег от 160 километра и в този ценови клас е изключително конкурентен. Това, което можете да очаквате от нас занапред е да бъдем силно конкурентоспособни в цялата гама електромобили по отношение на пробег, качество, цена, защото сме вложили тези 4,5 милиарда долара.

 

Последни новини
Още от Акценти