Влияе ли политическата несигурност на американската икономика?

Скот Рен, главен стратег „Глобални финансови пазари“ в Wells Fargo пред Bloomberg

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Bloomberg е непрекъснато сред хората, водим много разговори и наскоро установихме, че много бизнес ръководители в момента задържат капиталовите разходи, защото се чувстват несигурни. Освен това разбрахме, че много хора започват да ги включват в оценките си за пазара. Какво мислите вие по въпроса?

Всъщност, Анджи, учуден съм, че бизнес лидерите правят това. Наистина, защото в САЩ те от доста време задържат капиталовите разходи, а аз твърдо вярвам, че който и да стане президент, шансът му да промени траекторията на икономиката през първите 12 до 18 месеца от управлението му са почти равни на нула. Затова и смитам, че бизнесът трябва да се вглежда в това, което смята, че ще се случи в икономиката, защото веднъж зададена, траекторията не може да бъде променена бързо от президента, който и да е той.

Политиката е погрешната парадигма. Коя тогава е истинската? Дали това е Фед, или централните банки?

Ясно е, че Фед, а и всички централни банки по света имат съществен принос към оживлението на финансовите пазари, което наблюдаваме след дъното от март 2009. Фед скоро няма да затегнат мерките. Може би те ще вдигнат лихвите още веднъж тази година, но за нас най-вероятно е това да стане през декември. Ако ще го направят през юни, то тогава днес определено ще чуем някакъв намек за това. Но не това очаквам аз, аз очаквам едно по-скоро плахо изявление, няма да видим някаква съществена промяна. Фед ще изчака да минат изборите преди да предприеме нещо. Мисля, че това е най-вероятния сценарий.

А що се отнася до печалбите и пазара, мисля, че в момента пазарът има потенциал за покачване. Намираме се във фаза на консолидация, искаме клиентите ни да участват в нея, искаме да се включат в сектори като производството на стоки, които не са от първа необходимост, технологиите, индустрията... През следващия балансов период, а вероятно през следващите 18 месеца пазарът ще продължи да се покачва.

Къде виждате S&P500 към края на годината?

Анджи, смятам, че зададената цел е доста консервативна. Честно казано, тя е между 2000 – 2100, което е в горната граница, а ние сме там в момента. Да, почти я достигнахме, а преди дни и беше надхвърлена. Тази цел е твърде консервативна и до няколко дни или през следващата седмица ще разгледаме този проблем. За мен обаче, ако се опитаме... ако я тестваме до ниво от около 2200 и го постигнем до края на годината, това въобще няма да ме изненада.

Последен въпрос преди да се разделим. Означава ли това купуване на инструменти в спад?

Важен елемент на работата ни като стратези, особено през последните пет години, е да убедим клиентите си да купуват такива инструменти. Проблемът е, че индивидуалните инвеститори се страхуват доста от този пазар. Голяма част от работата ми е именно да убедя тези индивидуални инвеститори, които имат твърде много пари в брой и не са инвестирали почти никъде да навлязат на този пазар. Имахме златна възможност в началото на годината, но малцина се възползваха от нея. Ще продължа да им предлагам да купуват инструменти в спад, но това е по-лесно да се каже отколкото да се направи за повечето индивидуални инвеститори.

 

Последни новини
Още от Акценти