Total показа по-добри от очакваните резултати

Изненадващо добро тримесечие в петролния сектор

Снимка: George Osodi/Bloomberg Снимка: George Osodi/Bloomberg

Стабилно надвишаване на прогнозите при 1,64 милиарда долара коригирана печалба. Много малко анализатори предвидиха това. Има 37% спад в печалбата, но това е по-малък спад от този на ВР, по-малък и от спада, който видяхме при Statoil. Първо ВР, после Statoil, а сега и Total всички с по-добри от прогнозните резултати. Според анализаторите, изненадващо добро тримесечие в петролния сектор.

Видяхме редица бизнеси от енергетиката да надвишават прогнозите въпреки срива в цените на петрола. Изглежда анализаторите не са отчели правилно картината през първото тримесечие.

Мисля, че има отчетливо усилие за контрол на паричните потоци и капиталовите разходи. Наблюдавахме това през последните 12 месеца и влиянието му вече се усеща. Но мисля, че като цяло се забелязва известна предпазливост, която вероятно се дължи на факта, че суровия петрол се придвижи твърде бързо и твърде нависоко. Можем да очакваме спад, а някои от данните на доставчиците се оказаха надценени по отношение на въздействието им.

Това, което чухме вчера от ВР е магичната цифра 50 долара на барел, за да се справят финансово. Поради какви причини, останалите бизнеси на Total също успяха да надвишат прогнозите?

Мисля, че отчасти това се дължи на орязаните разходи. Капиталовите разходи намаляват, Total бяха заявили, че тази година те ще бъдат около 19 милиарда долара, а сега твърдят, че няма да достигнат тази цифра. Миналата година тези разходи са били 23 милиарда, така че това потвърждава казаното от вас. Освен това, знаете, че Total разполагат с рафинерии, имат доста голям дял в химическата индустрия като тези две звена се представят отлично. От компанията твърдят, че рафинериите им работят при 94% натовареност, което е близо до пълния им капацитет. Така че, при тях има много плюсове, включително и търговията, макар това все още да не са го обявили.

А някакви негативи?

Вие току що споменахте, че вчера ВР са казали, че име е необходима цена от 50 долара за барел. Трябва да кажа, че от компанията за която говорим, Total подчертаха, че за тях необходимата цена на барел петрол е 60 долара. При тази цена, те ще имат положителен паричен поток и няма да е необходимо за взимат заем, за да изплатят дивиденти, а в момента имаме цена от 46 долара за барел. Освен това, вчера видяхме леко повишение в цената на акциите на Total заради изненадата, която поднесе ВР. Предстои да видим интересното, дали ще има развитие...

Да, промяната в очакванията, докато сезона на печалбите все още продължава.

 

Последни новини
Още от Акценти