Медии си пробиват път към Китай

Репортаж за това как новите китайски медии се опитват да минат отвъд Великата китайска защитна стена

Страницата на Initium в интернет. Снимка: Bloomberg.com Страницата на Initium в интернет. Снимка: Bloomberg.com

Защо има бум в интернет медиите във времена като тези?

 

Шей Остър – Bloomberg News:

Всичко е свързано с търсенето. В Китай има около 1 млрд. собственици на клетъчни телефони. И те искат да гледат нещо по време на дългото им пътуване до и от работа, или когато се разхождат през деня. Има неутолим апетит и е интересно да се знае, че Китай преди беше страната на пиратството. Признавам си, че и аз съм си купувал няколко пиратски ДВД-та преди време. Но с мобилния телефон не можеш да носиш пиратски ДВД-та със себе си. Затова, сега има канал за законно съдържание и затова – големи компании, като AliBaba, Tencent – всички подобни са на този пазар.

 

Но виждаме ли популярност за тези законни медии?

 

Шей Остър:

Определено. Това са местата, през които хората основно минават. Те минават през основните портали, за да гледат и потребявят медии. И интересното е, че това не се отнася само до филмите и спорта, но важи и за новините, както в континентален Китай, така и във всичките му територии.

 

Говорихме за Initium. Как тя се вписва в общата картина?

 

Шей Остър:

Това e малка стартираща компания, базирана тук – в Хонконг. Основната им публика е китайската диаспора, която включва също хората в Тайван, Хонконг и говорещите китайски в САЩ и Австралия. Всъщност, те са блокирани в континентален Китай. Това стана, след като направиха много добро покритие на експлозията в Тянцзин, която уби над 170 души преди около година. Интересното при тях е, че са подкрепяни от рисков капитал, но планът при тях е да се създаде уважавана новинарска марка, а тази новинарска марка да премине през голямата защитна стена в Китай. А тази марка ще се използва, за да се включат неща като филми, видео и всякакви други неща – нечувствителните, несвързани с новините неща. Но ще се използват новините, за да се изгражда марка. Любопитно е, че въпреки че са само на 9 месеца, те имат милиони прегледи на страницата и над 100 хил. души са свалили приложението. И те вече са си изградили репутация на пазара за качествена журналистика.

 

Последни новини
Още от Акценти