Какво предстои на Apple

Защо на американския гигант му предстои трудно и динамично бъдеще

Apple iPhone. Снимка: Bloomberg.com Apple iPhone. Снимка: Bloomberg.com

Предполагам, че инвеститорите се питат: „Това отражение на по-широкото забавяне на пазара ли е? Или е просто почивка преди поредното обновление на iPhone?

 

Брайън Ма – вицепрезидент в IDC:

Оптимистите биха искали това наистина да е само почивка и да се надяват, че ще има още за в бъдеще. Но ако трябва да съм честен, мисля че пред Apple предстои една тежка година. Ако погледнете това, което те обявиха на хартия днес – нещата спадат, особено като се има предвид, че някои от тях се сравняват с висока база. Но ако погледнете какво предстои в идните тримесечия – там виждаме iPhone 7, неща като Apple Watch 2. С оглед слуховете около тези продукти, аз лично не съм непременно убеден, че това ще промени нещата за тях веднага. Затова, смятам че те ще се изправят пред една трудна година. Но това, което е интересно е какво ще се случи в дългосрочен план. Например – iPhone 8 и всичко, което те правят с услугите си, както и с оглед на слуховете около автомобилите и виртуалната реалност, когато и да стане това... Като се има предвид, че това са много по-дългосрочни проекти, в този смисъл, аз съм много по-голям оптимист, но определено мисля, че следващата година и нещо ще бъде проблемна за Apple.

 

Брайън, ние непрекъснато се фокусираме върху iPhone, но колко рисковано е Apple да разчита само на такива продукти. Говорим за iPhone, iPad, Mac. Какво става със софтуера? Те трябва ли да се пренасочват повече към този сектор за растеж?

 

Разбира се. Колкото по-диверсифицирани са те, толкова по-добре. А за да им отдадем дължимото, те отбелязаха как бизнесът им с услугите вече расте много сериозно и надминава някои от хардуерните им бизнеси, което е много добре. Но, в крайна сметка, ние също трябва да не забравяме, че влагането на толкова много ресурси в бизнеса с iPhone в миналото, всъщност, им донесе изключителни резултати. А той все още е доста сериозен източник на приходи за тях, въпреки това как темповете на растеж може да изглеждат в сравнение с предходната година. Все още виждаме налични суми, на които други компании само могат да завиждат. Те могат да ги използват, за да финансират разработки, инвестиции и изграждането на нови дейности за в бъдеще. А в този смисъл, аз не се тревожа толкова.

 

Последни новини
Още от Акценти