Управата на Valeant ще се яви на изслушване в Сената

Комисия разследва агресивни покачвания в цените на лекарства

Снимка: Gino Domenico/Bloomberg News Снимка: Gino Domenico/Bloomberg News

Бил Акман, милиардерът инвеститор, ще даде показания пред сенатска комисия във връзка с ценовата политика по медикаменти с рецепта на Valeant Pharmaceuticals International Inc. като част от разследване на ценовите политики на няколко големи фармацевтични компании в САЩ.

Главният директор на Valeant, Майк Пиърсън, който ще напусне компанията и членът на управителния съвет, Хауърд Шилър ще бъдат изслушани заедно с Акман, чиято Pershing Square Capital Management LP е най-големия собственик на акции във Valeant. Акмън е и член на борда на директорите на компанията.

Изслушването е пред специалната сенатска комисия, отговаряща за проблемите на възрастното население и ще е третото по ред, което се занимава с „резки, агресивни покачвания в цените на лекарства с рецепта, които са на пазара от десетилетия“. Valeant е един от тримата производители, разследвани от комисията, която проверява различни практики, включително придобиването и последващото значително повишение в цените на отдавна предлагани лекарства. Миналата седмица, Пиърсън даде показания пред комисията в продължение на девет часа.

Акман, който беше сред най-големите поддръжници на Пиърсън, оттегли подкрепата си след като компанията бе изправена пред огромни проблеми през последните месеци, които бяха свързани с противоречиви бизнес практики, счетоводни неточности и образуване на цените при някои медикаменти. Инвеститорът критикува Пиърсън, че не е успял да даде обяснения на инвеститорите и обществеността относно затрудненията на управляваната от него компания.

През март от Valeant заявиха, че Пиърсън ще напусне фармацевтичната компания, след като му се намери заместник. Следващият месец длъжността ще поеме Джо Папа, който идва от друга фармацевтична компания - Perrigo Co.

 

Последни новини
Още от Акценти