Инвеститорите търсят вдъхновение на пазарите

Годината ще е трудна

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Изглежда сякаш всички чакаме нещо. Какво чакаме?

Очакваме някакъв знак, който да укаже накъде да поемем. След силното оживление през последните няколко месеца, което ни отлепи от дъното, сега сме на път да постигнем нови високи нива, но не е ясно дали икономическият растеж или ръстът на печалбите ще са достатъчно високи, за да оправдаят един сериозен бичи пазар от тук нататък. Оценките стигнаха до момента, когато карат хората да се чувстват притеснени. Мисля, че на тях им е необходимо някакво вдъхновение, което да оправдае по-високите цени на покупките.

Значи намеквате, че ако става дума за икономиката на САЩ и нейното възстановяване, то говорим за фалшиво дъно, което може всеки момент да поддаде.

Не мисля, че очакваме да поддаде. Проблемът е, че пренебрегнахме риска от рецесия и хората в момента се тревожат от това. Но това не гарантира, че ще имаме силния растеж, който би изстрелял цените на акциите, като се вземе предвид, че те вече са с доста висока стойност. Струва ми се, че шансовете докато не видим по-добър ръста от очаквания, може да се върнем към търговията в определени граници. Сега, след като сме в горната граница, човек би очаквал да върнем част от постигнатото и да отстъпим поне малко в тези граници.

Ако това е прогнозата ви, какво правите с парите на клиентите си?

Повечето от клиентите ни трябва да плащат данъци, ако ние направим някакви продажби, така че ние предимно се придържаме към нашите позиции. Смятаме, че през следващата година ще видим покачване на цените на акциите, но и никого не съветваме да очаква значителни печалби, а по-скоро нещо вот средна, едноцифрена величина. Това ще е по-добре от възможността за печалба при дълговите книжа или други типове инвестиции. Но вероятно годината ще е трудна, докато не наберем по-солидно ускорение.

Ако парите ви са тук в Хонконг, то не трябва да плащате данък върху капиталовите печалби. Какво бихте посъветвали инвеститорите извън Хонконг?

Винаги припомням, че освен ако не сте много, много добър в купуването на евтини акции, то ще вие много трудно да играете при търговията в определени граници. Вместо това е добре да заемете позиция, да я задържите дългосрочно и, поне в този момент, смятаме, че подходящ е пътят на най-малката съпротива. Особено, ако от Федералния резерв съумеят да стимулират някои дейности, или поне да не им пречи, то що се отнася до американските потребители и някои страни по света могат да постигнат по-добър растеж. Такъв е и моделът, който наблюдаваме до момента. Ето защо смятаме, че най-доброто, което може да се направи е да се задържат настоящите позиции и да не забравяме, че това няма да е най-силната година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Акценти