Феноменът Тръмп рожба на неравенството

Нобелистът и бивш главен икономист на Световната банка Джоузеф Стиглиц пред Bloomberg

Джоузеф Стиглиц, професор по икономика в Колумбийския университет и носител на Нобелова награда, представя проучването "Пренаписване на правилата на американската икономика - план за споделен просперитет". Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джоузеф Стиглиц, професор по икономика в Колумбийския университет и носител на Нобелова награда, представя проучването "Пренаписване на правилата на американската икономика - план за споделен просперитет". Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Хилъри Клинтън в момента води, Бърни Сандърс, който вдигна много шум около неравенството, за което и вие говорите, изглежда няма да успее, но мислите ли, че разговорът се е променил така, че да доведе до промени. Фактът, че Бърни Сандърс повдигна въпроса, ще доведе ли до последствия след двадесет и първи януари следващата година?

Да, но нека кажа, че Хилъри също говори по този въпрос. Всички, които следят какво се случва в противниковия лагер също говорят за това, защото се опитват да разберат какво се случи с американската политика, отсъствието на работни места и факта, че средния доход на трудещ се от средната класа на пълно работно време е по-нисък отколкото преди 40 години. Това фонът, на който се развива чудатата политика през тази година.

„Чудата“ е доста интересна дума. Дали феноменът „Тръмп“ е резултат от това неравенство, да което говорите вие?

Така мисля. Или определено има основополагащ принос. Фактът, който споменах, че средния доход на работник на пълно работно време е по-нисък отколкото преди повече от 40 години, че минималната надница на най-ниско платените, коригирана спрямо инфлацията, е толкова, колкото е била и преди 60 години. Американската икономика не работи за огромна част от населението и когато другите кандидати казват: „нашата икономика е страхотна!“, те отговорят: „ами може и така да е, но ние не виждаме нищо страхотно.“

Виждате ли някакви политики, които биха стимулирали икономиката без да се чака нарастване на търсенето в световен мащаб?

Вие сте права. Аз самият държа да подчертавам значимостта на търсенето по света, но има много неща, които ние можем да направим тук в САЩ. Няма магични решения, нещата не се променят за ден, разбирате, че това неравенство се е установило в продължение на 30 години... Но ето нещо, за което и Хилъри говори, нарича се дългосрочност, да се отдалечим от краткосрочното мислене.

 

Последни новини
Още от Акценти