Автоиндустрията и високите технологии преосмислят транспорта

Повече за това как автомобилната индустрия обединява сили с високотехнологичните компании, за да променят дефиницията за автомобила като технология

Автомобилни технологии. Снимка: Bloomberg.com Автомобилни технологии. Снимка: Bloomberg.com

Нека да започна с едно уточнение - досега сте направили само една инвестиция, права ли съм? И тя беше в услугата за споделени пътувания Lyft? Защо точно там?


 

Куин Гарсия - Управляващ инвестиционен директор на Autotech:

Както споменахте, ние сме първата фирма в света за рисково инвестиране в сухопътен транспорт. А през януари инвестирахме в Lyft, защото те са много концентрирана компания. Те се занимават единствено със споделени пътувания в САЩ. Те имат силен фокус, имат много силна общностна култура, а освен това, те имат силни партньорства и тук, в Азия. Напр., те имат партньорство с Ola на индийския пазар, с Grab Taxi за пазара в югоизточна Азия, а също и с Didi Taxi за континентален Китай.


 

Какво ще ни кажете за това въвеждане на мобилни услуги в автомобилната индустрия. Да не говорим и за високотехнологичните играчи, които навлизат в автомобилната индустрия, които се отразяват на ситуацията на пазара, особено за традиционните играчи там.


 

Тук, в Азия, има много транспортни проблеми. Тук има много модерни градове, но има и много предизвикателства, свързани с пътната безопасност, замърсяването, трафика, задръстванията. има също и много азиатски технологични гиганти, които навлизат в транспортния сектор. Независимо дали говорим за Ali Baba или Baidu, които разработват автономни автомобили, или Tencent, или дори LeEco. Всички тези корпорации признават, че много нови технологии, които ще решат много от транспортните проблеми на Азия, се разработват в Силициевата долина. Затова, ние играем ролята на мост между азиатската промишленост, която има нужда от много от тези нови разработки и технологии и всички стартъпи от Силициевата долина от друга страна.


 

Получихте $ 75 млн. само за една година. Колко голямо е вълнението с оглед на всичките тези нови фирми, които се появяват?


 

Честно казано, моментът е идеален за появяването на нашата фирма. Имаше много излизания напоследък на стартъп фирми за рисково инвестиране, от Cruise Automation, които бяха придобити от General Motors, до Waze, които бяха погълнати от Google. Tesla определено е голямо име тук в Хонконг, но има голямо множество от други фирми, затова сега е прекрасен момент да си рисков инвеститор в тази среда.

 

Последни новини
Още от Акценти