Цената на скандала с газовите емисии

Възможни ли са сливания заради скандала?

Току що чухме президентът Барак Обама да говори за "купувайте Америка" , но акциите са в спад и всичко, за което говорим тук в Германия е скандалът с Volkswagen. Очаквате ли и доколко въобще имате очакването проблемът с Volkswagen да метастазира в целия автомобилен сектор?

Да, това е въпросът, който инвеститорите трябва да си задават в момента: до къде ще се разпростре проблемът. В петък, от KBA, германската автомобилна инспекция чухме още лоши новини, защото още 630 000 автомобила трябва да бъдат взети обратно от производителите в Германия. Трябва да се подчертае нещо важно - не става дума за открито незаконно устройство, а напълно стандартно устройство, при което обаче явно са манипулирани ограниченията спрямо разпоредбите. От друга страна, политиците действат донякъде лицемерно според мен, защото те създават стандартите и разпоредбите, а сега се оплакват от автомобилопроизводителите и ги съдят. Ето това е нещо, което намирам за подлежащо на критика. Като цяло очаквам изискванията към производителите да се повишат и регулаторните разходи ще се покачат повече, отколкото сме виждали до сега.

Кой е в най-добра позиция? Има ли имунизирани? За момента BMW не страдат от негативни публикации. Кой е в най-добра позиция от тримата големи производители в Германия?

Изхождайки от доклада на КВА, това определено е BMW, защото всички техни коли са преминали тестовете без всякакви съмнения. Така че, от тази гледна точка, отговорът е BMW. Но предстои да видим какво точно е било тествано, а и има изпитания които все още продължават.

Като цяло смятам, че германските производители са в по-добра позиция, защото те продават по-големи коли, в които има достатъчно място, за да се постави система за обработка на изгорелите газове или системи за последваща обработка в сравнение например с Renault и Peugeot, които продават повече малки коли и ще им е трудно да компенсират пропуските.  

Саша, току що получихме изказването на Карлос Гон, който говори за изместването към електромобилите, което може да доведе до консолидации в автомобилната индустрия. Мислите ли, че скандалът с газовите емисии би могъл да има същия ефект?

Да, би могъл, но в момента, докато изготвяме анализа си за търсенето сред крайните клиенти виждаме много малко клиенти, които преминават към електромобили. Проблемът е, че има твърде малко електроавтомобили, а и инфраструктурата е все още незадоволителна. Амортизационния план също изглежда много по-зле като вземем предвид цените на петрола. От икономическа гледна точка, няма смисъл да се купува електромобил в момента. Освен това, няма и привлекателни оферти в световен мащаб. Според мен ще са ни нужни още доста години преди да можем да постигнем значителен напредък при електромобилите. 

Но мислиш ли, че именно скандалът с газовите емисии може да даде тласък на една консолидация? Ако разгледаме балансовите отчети на много ог тези компании, те са на ръба. Може би не е така при VW, те може и да имат резерв, но при някои от по-малките компании, там може да се види този ефект.

Така е, натискът за консолидация се повишава и както казах, регулаторните разходи се покачват заради този скандал и по-малките играчи като PSA, но и FCA се изправят пред предизвикателство. Най-слаби изглеждат балансовите отчети на FCA и доколкото знам Серджо Маркионе търси сливане с друг играч. Така че, натискът нараства, а от PSA вече се опитват да накипрят компанията за продажба.

 

Последни новини
Още от Акценти