Пет важни събития през седмицата

Големите централни банки са в центъра на вниманието

Марио Драги и Харухико Курода по време на срещата на G-20 и гуверньорите на централните банки. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Марио Драги и Харухико Курода по време на срещата на G-20 и гуверньорите на централните банки. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Саудитска Арабия ще обяви плановете си, великанът, който изкупува Япония и... това е седмицата на Фед. Ето най-важното, което пазарите и търговците ще следят тази седмица.


Саудитска Арабия се подготвя за света след петрола
По-късно днес, официални лица ще оповестят стратегията за Саудитска Арабия на принц Мохамед бин Салман, която предствлява план за намаляване на зависимостта на странато от приходите от суров петрол. Вече се знае, че плянът включва създаването на държавен инвестиционен фонд с капитал от 2 трилиона долара, който трябва да инвестира в акции извън петролната индустрия. Проблемите, пред които е изправена саудитската администрация се проявиха болезнено през почивните дни, когато тримесечния междубанковия лихвен процент в странатадостигна най-високите си нива от януари 2009 заради ниските цени на петрола и нарасналите заеми на правителството, които оказаха натиск върху банковото финансиране.

Великанът от Токио
Японската централна банка изкупува японски акции през фондове, които се търгуват на валутните пазари, а обхавата на този план означава, че по оценка направена от Bloomberg, централната банка вече е сред десетте най-големи акционери в 90% от Nikkei 225. Когато стане дума за борсово търгуваните фондове, картината е още по-категорична - банката е собственик на над половината от тези инструменти емитирани в Япония. Само за един ден  акциите в Япония се понижиха от 11-седмичните си високи нива.

Седмицата на централните банки

Централбните банки ще доминират пазарите през тази седмица: Федералният резерв ще обяви последните си решения по паричната политика в сряда, в четвъртък е заседанието на Японската централна банка, а икономическите данни от Еврозоната, включително и БВП за първото тримесечие, вероятно ще подложат на натиск политиката на Драги за облекчения от страна на ЕЦБ. Макар инвеститорите да оценяват като нулеви шансовете за вдигане на лихвите от Фед тази седмица, изявлението ще бъде следено, за да се доловят сигнали за повишение през юли. В Япония, почти никой не очаква допълнителни облекчения заради скорошното земетресение и очакванията за още една година на много бавен ръст.

Надолу
Само за ден индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 0,3%, а европейският Stoxx 600 потъна с 0,7% след като излязоха разочароващите данни за бизнес доверието в Германия. Фючърсите от S&P 500 останаха непроменени. На пазара на облигации цари затишие преди срещата на Фед тази седмица. Струва си да се отбележи покачването на някои показатели за пет годишните американски облигации, които подсказват повишаване на инфлационните очаквания. 
 

Круз и Казич сключват сделка
В опит да преустановят разделението на гласоподавателите, които няма да гласуват за Тръмп, вторият и третият номинирани от Републиканците се договарят да съсредоточат усилията си в различни щати за следващото гласуване. Ако успеят да попречат на фаворита Доналд Тръмп да спечели достатъчно делегати, за да спечели номинацията още преди конгреса на Републиканската партия, мо же да се окаже, че предстои доста тежко събитие за привържениците на партията.

 

Последни новини
Още от Акценти