Sony с по-слаби финансови показатели отколкото очакваните

Дейвид Инглес от Bloomberg с подробности

Седалището на Sony в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Седалището на Sony в Токио. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Спадът в търсенето на смартфони в световен мащаб е донесло по-големи от очакваните загуби за Sony и те са се отразили на годишния ръст на печалбата.

До сега Sony е разчитала на производството си на сензори за изображения, с киото е снабдявала клиенти като Apple, но за да увеличи печалбата, главният изпълнителен директор, Казуо Хираи, иска да измести фокуса на компанията към производството на чипове, видео игри и филми. Отслабващото търсене на смартфони ще покаже дали компанията ще успее да осъществи печалби от PlayStation 4, стрийминг услуги, филми и музика.

 

Видяхме американските депозитарни разписки...

Да, надолу с 5%...

А акциите в Япония...

Не са толкова зле. Бях изненадан, всъщност, че не са толкова зле. Ще се върнем към това, което анализаторите казват за бизнеса и акциите, но мисля, че последно те се понижиха с 2,5 – 3%, а както казах АДР са надолу с 5%. И така, данните. Става дума да промени спрямо насоките на компанията от януари и какво виждат няколко месеца по-късно. Вижда се леко повишаване на продажбите, с около 2 милиарда долара – сега са 74 милиарда, а преди са били 72 милиарда долара. Оперативната печалба, тук са понесли удар – тя е с 9% по-ниска. След малко ще разгледаме причините, но те се свеждат до отчисления, валутния курс и други. Нетните приходи преди данъци са малко по високи тук.

Мисля, че по-важните изводи от всичко това... Сменяме графиката, за да видим някои от тези особено важни точки, заради които те няма да имат значителни печалби от основния си бизнес. Виждаме, че има амортизация на стойност половин милиарда долара при производството на камери.

Какво се е случило там?

Разгледали са собствените си прогнози, но са отчели по-слабо търсене и е трябвало да ревизират прогнозите надолу. Общо взето, парите в брой не оправдават стойността на активите в бизнеса. Така че, стигаме до този половин милион.

Друга причина е рязкото понижение на лихвените проценти. Говорили сме за това. Те нанасят удар по поделението за финансови услуги на компанията. И загубите от валутни курсове. Изчисленията им бяха при 120 за долар и 127 йени за евро, а очевидно в момента сме далеч от такъв курс.

Значи, силна йена, отрицателни лихви, амортизационните отчисления...

Нещата са извън контрол...

А какво мислят анализаторите за това?

Що се отнася до самия бизнес, не всичко е в мрачни краски. Нека разгледаме всичко в контекст. Печалбата е все още четири пъти по-висока, сиреч има четирикратно увеличение от миналата година. Изненадващо, но акциите им са с биче поведение. След излизането на насоките от вчера, попитахме за оценката им десет анализатора за оценките и препоръките им по акциите. От тези десетима, седем казаха „купувам“ или оцениха акциите с „добра стойност“. Колебанията в акциите са от половин процент.

 

Последни новини
Още от Акценти