Китайски магнат гарантира 12% в опит за приватизация

Милиардерът Уанг ще опита да листне повторно компанията си от Хонконг в Шанхай в опит да вдигне пазарната ѝ оценка

Китайският милиардер Уанг, снимка: Bloomberg.com Китайският милиардер Уанг, снимка: Bloomberg.com

Коментар на Фредерик Балфур от Bloomberg News:

Защо Уанг прави точно това и точно сега?

 

Той вижда, че акциите му, които се листват тук в Хонконг са силно подценени. Той иска да ги свали от листата, да стане частно дружество и да ги листне отново в Шанхай, където може да предложи на инвеститорите 2-3 пъти по-голяма възвращаемост.

 

Защо той мисли така?

 

Той гледа не повече от 4-5 компании, които имат коефициенти между цени и печалби от около 29 пъти. Но работата е там, че те се занимават с много различен бизнес от това, с което се занимава той. Той е строителен предприемач, притежава молове. Строи домове и ги продава. А тези други компании с високи оценки притежават зони за свободна търговия, промишлени паркове. Всъщност това би било сравнение на несравними неща.

 

Разбира се, важното е това да се случи до август 2018 г. Но ако той не успее и всичко се провали ужасно, той обещава възвращаемост, при която никой няма да загуби.

 

Наистина тук всеки печели, а и човекът има богатство от $36 млрд., така че той може да си го позволи. Най-лошото, което може да му се случи е той да се придобие 100% контрол върху компанията, а това касае само 14,4% от компанията, така че това не му се отразява кой знае колко, независимо от резултата. Но това е необичайно за човек, който се опитва да привлече инвеститори. Ако сделката е добра защо трябва да предлагаш на хората гарнатирана възвращаемост. Това е интересното. А всъщност има риск той да не може да се листне отново. Кой знае какво би се случило в Китай. Той представлява частна компания. Той е много голям на пазара, направо огромен и би могъл да се набие твърде много на очи – кой знае...

 

И това е особено валидно в тези времена на кампании срещу корупцията. В крайна сметка, какъв би могъл да е рискът за Уанг, ако той се отпише от борсата в Хонконг?

 

Вече няма чак толкова голям риск. Една от основните мотивации за листване в Хонконг е, че лесно може да се достигне до капиталовите пазари и офшорно кредитиране. Но никоя китайска компания вече не взима кредити от чужбина. По-евтино е да се взимат кредити в страната. На предприемачите вече се разрешава да вземат кредити. Затова, всъщност вече няма сериозен риск пред него.

 

Предполагам, че той може да направи предложението по-привлекателно. Той може да включи други активи в този инструмент. Човек би могъл и така да се изрази, нали?

 

Да, така е. Той вече листва веригата си от кино-салони, но той има футболни отбори, има си всичко. Може би, може да самият той да хвърли малко пари в този проект, ако иска? Между повторно листваната компания и тази, която се търгува в Хонконг може да има голяма разлика.

 

Последни новини
Още от Акценти