iBooks и iMovies бяха спрени в Китай

Селина Уанг от Bloomberg News за китайското приключение на Apple

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Какво точно беше забранено? За какво става дума?

Миналият петък, съвсем неочаквано, iBooks и iMovies на Apple бяха спрени в Китай. Това се случва само седем месеца след като те стъпиха в Китай и това се считаше за голям успех, защото за първи път китайските граждани имаха достъп до екосистемата от забавления на Apple.

Каква е причината, възможно ли е съдържанието да е провокативно? За кои услуги точно става дума?

Става дума за iBooks и iMovies, които са част от iTunes на Apple. Не се знае точно, компанията не дава информация кой е закрил услугите. Но сме почти сигурни, че това е медийният регулатор в Китай, защото преди няколко месеца той издаде един доста обхватен правилник, който регулира на практика цялото интернет съдържание.

За какво става дума? Конкретно за Apple какво означава това?

Континентален Китай се счита за втория по-големина пазар на Apple след САЩ. Компанията се бори със забавянето на продажбите на мобилни устройства и изпълнителният директор Тим Кук проведе мащабно навлизане в Китай като пусна нови продукти и услуги там. Така че, това е сериозен удар по компанията. Като всяка голяма технологична компания, те разчитат на безпроблемното функциониране на своята софтуерна екосистема, за да си върнат клиентите. И макар да става дума само за Ibooks и Imovies, това е много важно за тях.

Знаем ли какво прави регулаторът по въпроса? Казали ли са Apple или самият регулатор кога ще бъдат възстановени он лайн услугите?

Компанията е доста пестелива откъм информация, не казват почти нищо. Но заявиха, че работят за възможно най-бързото възстановяване на услугите. Предполагам, че преговарят с регулатора и се опитват да се съобразят с тези нови правила, да видят какво може да се направи и да възстановят услугите.

 

Последни новини
Още от Акценти