Акциите на Mitsubishi и днес не се търгуваха

Японското министерство на транспорта продължава разследването

Сградата на Mitsubishi Motors Corp. в Токио. Снимка: Junko Kimura-Matsumoto/Bloomberg Сградата на Mitsubishi Motors Corp. в Токио. Снимка: Junko Kimura-Matsumoto/Bloomberg

Какво можем да очакваме?

Честно казано, няма нищо изненадващо. Акциите на Mitsubishi не се търгуват и днес, както не се търгуваха и вчера, защото не можеха да се намерят купувачи за акциите на всички инвеститори, които искаха да продават. Борсите трябваше да поставят крайна цена и тя беше с 20% по-ниска от предходния ден или 583 йени. Този спад дойде след вече натрупаната загуба от 15%, така че те загубиха една трета от стойността си, която се понижи от осем милиарда на пет милиарда долара. Общо взето, след една добра цена постигната при оживлението, настъпило заради абеномиката, те изгубиха всичките си печалби постигнати в тези условия.

Днес акциите на Nissan обърнаха своя ход, вчера те се покачваха, но днес се понижиха при отварянето на борсата.

Как върви разследването?

Mitsubishi вече признаха, че са подправили данните от изпитанията за въглеродни емисии и разход на гориво на 625 000 леки коли в Япония. Освен това са занижили данните за въздушното съпротивление и съпротивлението на гумите на пътя. Японското министерство на транспорта заяви, че продължава с разследването, което означава, че днес техни представители отново ще са в заводите на компанията. Един регионален вестник твърди, че този проблем може би засяга повече модели на Mitsubishi освен вече разследваните и те включват Evo Wagon и eK Space. Вестникът пише също, че Nissan, които са получили три четвърти от тези коли с подправени данни като доставка от Mitsubishi, вече обсъжда да започнат свое собствено производство на икономични коли. И още един сериозен удар по компанията – твърди се, че Mitsubishi и Nissan обсъждат проблема с компенсациите. Друг местен вестни съобщава, че правителството обмисля въвеждането на промени в изпитания за разход на гориво при новите коли. Освен това, Mitsubishi не са отговаряли на японските стандарти от 2002. Японската национална телевизия NHK съобщи, че Mitsubishi няма да обяви прогнозите си за следващите четири годишни през 2016.

В момента хвърлям поглед на пазарите. Всички акции са отворени за търговия освен Mitsubishi Motors, които остават без промяна.

Има вероятност да видим повторение на вчерашния ден.

Последни новини
Още от Акценти