Какво може да тласне S&P нагоре?

Около 40% от компаниите в S&P се представят по-добре от очакваното

Снимка:  Daniel Acker/Bloomberg News Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Представяхте ли си, че ще стигнем до тук, до рекордно високи нива?

Ако си спомняте, преди няколко месеца ме питахте дали сме стигнали дъното и аз ви отговорих с да. Така че, не съм изненадан. Януари и февруари бях трудни месеци, а през март имаше значително подобрение. Прогнозите за печалбите бяха прекалено подценени и смятам, че някои данни за печалбите ще ни изненадат.

Какво би тласнало S&P и другите индекси нагоре?

Доларът отслабва, курсът му се понижава на валутните пазари, а това ще подпомогне печалбите на многонационалните компании. Другото е съживяването при петрола. При цена от около 40 долара за барел, петролът ще повиши печалбите на компаниите от енергийния сектор, включени в S&P. Така че, имаме енергийния компонент, който ще помогне. Финансовите компании също са силно подценени. Ако сравните прогнозните данни с данните за оценките към момента, ще видите, че прогнозната оценка е 20, а финансовият сектор е 10. Като се замислите, енергийният сектор се справя добре, финансовият сектор вероятно ще ни изненада, а това е около 40% от S&P. Смятам, че печалбите на компаниите в S&P ще ни изненадат.

Какво движи такова развитие – възстановяването на фундаментите или плахите изявления на Фед?

Много добър въпрос. Според мен, по малко и от двете. Мисля, че това се дължи на възстановяващите се фундаменти, но определено и на сигнала подаден от Фед, че лихвените проценти няма да се променят още известно време. И за да се върна към предишната си теза, това също задържа и долара на по-ниски нива, а така се подпомагат американските износители.

Наблюдаваме и известна волатилност на развиващите се пазари, въпреки, че хората се връщат към търговията там. Как гледате вие на тези пазари?

Имам добро усещане за развиващите се пазари, те се търгуват с 30% отстъпка спрямо американските, така че те са по-евтини. Смятам за особено добри печалбите от акции на развиващите се пазари, които имат около 4,5% доходност от дивиденти. Ако се замислите, доходността от дивиденти на развиващите се пазари е налице на слабо волатилните развиващи се пазари. Така че, това е начин да стъпите на развиващите се пазари без висока волатилност, за разлика от някои големи играчи.

Как във всичко това се вписва вероятността след време доларът да поскъпне и Фед да вдигне лихвените проценти?

Процесът ще бъде бавен. Увеличаването на лихвите от страна на Фед ще бъде постепенно и мисля, че това ще подпомогне финансовите компании. И знаете ли, по отношение на енергийния сектор, интересното е, че когато разгледате графиките се вижда, че потреблението на енергия в света се е повишила с около 5% от 2013 насам. Производството се е повишило с около 5% и ето какво не мога да разбера: когато видите разликата между потребление и производство през която и да е година, данните по никакъв начин не оправдават такива широки колебания в цената на петрола – от 107 долара до малко над 20. Според мен, причината е в други фактори, които могат да са геополитически. Но в крайна сметка, пазарът се стабилизира при цена от около 40 долара и това е добре за промишлеността, добре е и за търговията и като цяло е добре за световната икономика.

Нека да повдигнем малко настроението. В началото на годината всички инвеститори бяха се вторачили в Китай и се притесняваха от евентуално „твърдо приземяване“ и свиване на пазара там. Оттласнахме ли се от тази точка или просто вниманието се отклони в друга посока?

Мисля, че се оттласнахме, защото хората осъзнаха, че в Китай ръст от 7% не е устойчив, но 6% са много по-разумно предвиждане. Но да не забравяме и, че 6% е страхотен ръст. Освен това хората осъзнаха, че няма да има „твърдо приземяване“ и Китай ще просперира макар и при 6% ръст. Така че, всички започнаха да гледат по-позитивно на Китай.

Много важно е да се осъзнае и това, че щом Китай се стабилизира, това означава непрекъснато търсене на петрол и енергия, което на свой ред ще стабилизира цената на петрола.

 

Последни новини
Още от Акценти