Как гледат инвеститорите на политиката на Фед?

Периодът е труден, но и много интересен

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Каква е вашата гледна точка?

Продължаваме да следим отблизо пазарните цени във връзка с това какъв ход ще предприемат от Фед, но очевидно залозите са за две повишения. Пазарът, обаче, явно не мисли така. Фактът, че очакванията за такъв ход през юни спаднаха до 20%, единствената вероятност да видим покачване на лихвите се оценява на 83% и е чак през декември 2016. Това е обаче твърде далеч във времето, а и има други събития, които могат да окажат влияние. Знаем, че Фед все още не са постигали инфлация от 2% през втория им мандат. Безработицата е в разумни граници, но в този период са и президентските избори, в Европа имат проблеми, а налице е и въпросът с петрола все още влияе на Съединените щати. А Китай? Китай изглежда добре, но като казвам това трябва да отчетем и някои проблеми, които предстоят през лятото в северното полукълбо. Всичко това оказва своето влияние.

От наша гледна точка е интересно също да следим сезона на отчетите в САЩ. Да, в момента при сравнение тримесечие по тримесечие и година по година те имат снижаване, но пък данните са по-добри от прогнозите на анализаторите, което обяснява защо в момента американските пазари имат рекордни покачвания. Така се получава много интересен период в американската търговия.

Да поговорим за нещо, което споменахте, а после ще се върнем към сезона на отчетите. Става дума за това как оценяват ходовете на Фед участниците на пазара. Не сме ли в ситуация, когато лошата новина всъщност е добра новина?

Мисля, че интересното в тази ситуация е да си припомним първоначалната реакция от миналия декември, когато най-после добрата новина си беше добра новина, американските пазари се движеха на положителна територия при положителни данни за безработицата, представянето беше положително, защото се усещаше, че доларът се движи умерено и всичко това водеше към това вдигане на лихвите през декември и поведението на всички беше съвсем рационално. След това дойде нелогичната търговия през януари, която би могла да се отдаде и на някои други фактори по света, но така или иначе се случи. При долара беше интересно да се види, че той следваше историята и се обезцени след вдигане на лихвите, както се е случвало в предходните девет месеца и в цялата история на Фед всеки път, когато е имало повишение на лихвите. Интересно е да се помисли това добра новина ли е или е лоша новина. Бих отговорил от гледна точка на настоящия момент. Сигналите, които достигат до пазара го правят много неуверен. Европа забавя ръста си, не се очаква вдигане на лихвите. Япония е в сходна ситуация. При Китай ситуацията не е много ясна, но се изчиства. Следователно, това ни кара да мислим, че вдигането на лихвите е било уместно. Американската икономика се справя много добре. Изглежда обаче за пазарите това е лоша новина, защото виждаме каква беше търговията през март. Сега движението е нагоре при все по-високи очаквания, но има отдръпване от подкрепата за вдигане на лихвите.

Така че, периодът е труден, а реално погледнато има добри новини, които идват от запад, но пазарите все още не ги взимат под внимание.

 

Последни новини
Още от Акценти