Японското уиски е на мода

Износът на уиски възлиза на 95 милиона долара

Част от асортимента на Nihon Whisky Lounge в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Част от асортимента на Nihon Whisky Lounge в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Този бар в Сан Франциско разполага с над 500 вида уиски сингъл малц и се грижи за нарастващата група на ценителите. Но потребителите вече не се задоволяват само с бърбън, скоч и ръжено уиски. В момента, модерно е японското уиски.

Японското уиски е уникално като качество на всички марки, както и отчетливия, разпознаваем вкус. Наистина можете да усетите вкуса.

През миналата година, японският износ на уиски възлиза на 95 милиона долара като така се създава възможност за бутиковите дистилерии да се разраснат и да спечелят от повишаващите се цени.

Ичиро Акуто, собственик на дистилерия:

Трудно е да се обясни по какво се различава нашето уиски от останалите. Ние използваме същата технология на производство като при скоча. Но мога да кажа,че за нашето уиски се полагат много по-добри грижи на всеки етап от производството.

Независимата дистилерия Venture Whisky, западно от Токио, печели по едно отличие всяка година от 2007 до 2012. Нейният сингъл малц се продава за 920 долара бутилката.

Уискито се нуждае от продължителен период на отлежаване, казва Ичиро Акуто. Така че, дори и при голямо търсене, ние не можем веднага да увеличим производството. Но тази година се надяваме да увеличим производството с 20%.

Търсенето помага на оризовите ферми да увеличат своите приходи като засаждат ечемик след като съберат реколтата от ориз или елда.

Хироши Цубочи, собственик на оризова ферма:

Преди това не сме отглеждали никакви култури през зимата, но сега, когато отглеждаме ечемик, можем да правим и второ засаждане. Това дава повече възможности на фермерите да повишават печалбите си и да намаляват разходите.

Една от най-големите дистилерии в страната, Suntory, е удвоила износа си през последните пет години. Планира се да бъдат вложени над 19 милиона долара, за да разшири производствените мощности. Ще се повиши и цената на продукцията, за да покрие разходите. Но това едва ли ще разтревожи особено почитателите на марката от цял свят.

Човек трябва да е склонен към експерименти и да се наслади на нещо, което мнозинството все още не познава.

Щастливи да платим малко повече за любимото питие.

 

Последни новини
Още от Акценти