Япония с търговски излишък от 755 милиарда йени

Продължава спада в износа на страната

Очакваме данните за търговския баланс на Япония. Ето, вече излизат данните за износа на Япония през месец март и те показват спад с 6,7%, което е по-малко от предвиждания спад от 7%, докато през февруари спадът е бил от 4%. Търговският излишък възлиза на 755 милиарда йени, а предвижданията бяха за 820 милиарда йени или 7,5 милиарда долара. Явно виждаме подобрение в търговския баланс. Вносът намалява с 14,9%, което също е малко под предвижданията за спад от 16,6%. Всъщност, февруари е бил първият месец на подобрение в износа на Япония след седем поредни месеца на непрекъснат спад. Така че, определено износът намалява, но с показатели по-добри от очакваното.

Износът за САЩ е намалял с 5%. Всичко това вероятно ще окаже влияние върху Японската централна банка по отношение на това дали те ще приемат допълнителни мерки за облекчения през този месец.

Свидетели сме на спад в търсенето в Азия, особено в страните с развиващи се пазари, където експортното търсене е все още в процес на задълбочаващо се отслабване. Макар че, редица доклади сочат, че износът от големите развити се пазари като Китай, Северна Америка, Европа към момента се оттласкват от дъното и се смята, че предстои подобрение в търговския им баланс.

Струва си да се отбележи, че вносът е по-скоро проблемен не заради търсенето, а заради спада в цените на суровините, като цените на петрола оказват силно влияние върху японските данни за вноса.

И така, да обобщим: търговски излишък от 755 милиарда йени като и износа, и вноса имат спад, който е по-слаб от предвиждания, но данните са влошени спрямо тези, които видяхме през февруари.

 

Последни новини
Още от Акценти