Rio Tinto постигна прогнозираните резултати

Компанията предвижда да увеличи добива на желязна руда

Разработване на находище на желязна руда в област Пилбара, Австралия. Снимка: Philip Gostelow/Bloomberg Разработване на находище на желязна руда в област Пилбара, Австралия. Снимка: Philip Gostelow/Bloomberg

За първото тримесечие Rio Tinto има добив от 84 милиона тона, а анализаторите очакваха 83,9 милиона тона. Това е много близо до прогнозите и е спад с 12% за тримесечието, но за годината е покачване с 11%. Ето и още някои важни факти: термични въглища – 5,5 милиона тона, коксуващи се въглища – 1,9 милиона тона, но желязната руда е най-важна за Rio Tinto, защото тя носи 40% от техните приходи и всяка промяна с един долар в борсовата цена на рудата има въздействие в размер на 260 милиона долара върху приходите на компанията.

Ако погледнем акциите на Rio Tinto през изминалата година, те са със спад от около 13%, но в края на графиката има едно добро покачване, когато се възстанови цената на желязната руда и бързо се повиши. Цената на желязната руда достигна над 60 долара за тон, а компанията планира да увеличи добивите на желязна руда през годината, защото се стреми да има възможно най-голям пазарен дял.

И да обобщим резултатите от първото тримесечие – добити са 84 милиона тона желязна руда.

 

Последни новини
Още от Акценти