Доха беше провал, но нещо друго притеснява търговците

Възможна ли е петролна война между Иран и кралството?

Столицата на Саудитска Арабия, Рияд от птичи поглед. Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg Столицата на Саудитска Арабия, Рияд от птичи поглед. Снимка: Waseem Obaidi/Bloomberg

След като коментарите на саудитския принц попречиха на постигането на споразумение в Доха, той отново накара търговците да се притесняват от думите му заради скритата в тях заплаха за ожесточен сблъсък с Иран заради пазарния дял на страната.

Именно често повтаряното твърдение на Мохамед Бин Салман, че кралството няма да се включи в споразумение за замразяване на производството без Иран провали преговорите между 16 държави производителки на петрол. В няколко интервюта за Bloomberg News, принцът предупреди, че ако другите страни увеличат производството си, Саудитска Арабия ще реагира реципрочно. Иран възстановява износа си на петрол на нивата от преди влизането в сила на международните санкции, наложени заради ядрената му програма.

По думите на министъра на петрола Бижан Намдар Зангенех, Иран планира да увеличи производството си до 4 милиона барела на ден до края на март 2017. Това би означавало дневно увеличение от около 800 000 барела. По данни събрани от Bloomberg, транспортът на суров петрол се е повишил с над 600 000 барела на ден през този месец.

Потенциалният негативен риск идва от източници на доставки, които могат да излязат на пазара.

Решението на Саудитска Арабия да се откаже от предложеното замразяване се вписва добре в дългосрочната стратегия на кралството да балансира свръх снабдените пазари като изнуди конкурентите си с по-ниски цени. В понеделник фючърсите за суровия брент се понижиха със 7% преди цената да се установи на 42,21 долара за барел.

„Отказът на Саудитска Арабия до подпише договора просто доказва, че те нямат нищо против цените да се задържат ниско за по-продължително време,“ заяви Южен Вайнберг, директор „Суровинни проучвания“ в Commerzbank, Франкфурт. „Не бих се изненадал, ако те повишат още производството, за да отмъстят за реакцията на Иран. Те могат да издържат на по-ниските цени на петрола по-дълго от повечето от останалите производители.“

 

Последни новини
Още от Акценти