Аргументите в полза на Brexit са глупости

Великобритания ще загуби ролята си на финансова столица

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

В случай на Brexit, възможностите пред гуверньора на Bank of England, Марк Карни включват всичко от количествени облекчения до вдигане на лихвения процент. Според анкета на Bloomberg 90% от запитаните икономисти смятат, че Карни ще трябва да се намеси, ако на 24 юни гласуването покаже, че напускаме ЕС. Икономистите обаче не са единодушни под каква форма трябва да са тези мерки. И така, общността на инвеститорите е разединена по този въпрос: какви са мерките, които трябва да предприеме Bank of England, ако станем свидетели на Brexit? Има време до тогава, но вие как подготвяте бизнеса си за това, което ни очаква през юни?

Ние стоим на позицията, че Brexit няма да има и смятаме, че аргументите в полза на Brexit са глупости. В тях няма никакъв смисъл. Ние зависим много от Европа и Лондон, Великобритания ще загуби своята доминантна роля като финансова столица на света, ако настъпи такова събитие. Има огромен брой финансови услуги, търгуващи с Европа – помислете за вредните последствия. Чуваме и за ефекта от напускането на ЕС върху хазната и БВП и в тези думи няма никакъв смисъл, не съм чул и един икономически аргумент, който да подкрепя Brexit под каквато и да е форма.

Как мислите, че влияе на търговията евро – долар тази несигурност? Вероятно негативният ефект е включен в курса лира-долар. Но когато видите търговията евро - долар, доколко смятате, че върху нея натежава страхът от Brexit?

Не мисля, че тежи особено на пазара. Вижте по-скоро какво става на капиталовия пазар във Великобритания, които са на позитивна територия, вижте лирата, която е на нива паритет на покупателната способност. Така че пазарът ни казва, че Brexit не е реален проблем, а по-скоро медийна история. Що се отнася до въпроса ви, що се отнася до реалната търговия евро – долар, не наблюдаваме масивно движение в едната или другата посока. Вижте, че в момента еврото е подценено с около 13-14% на база паритет на покупателната способност. Затова и очакваме да видим слабост при долара, но това се обуславя по-скоро от лихвените нива в САЩ, отколкото от Brexit или някакви събития в Европа.

 

Последни новини
Още от Акценти