Пазарите днес - акценти от деня

Петрол, резултати и политика

Борсата в Рио де Жанейро. Снимка: Nadia Sussman/Bloomberg Борсата в Рио де Жанейро. Снимка: Nadia Sussman/Bloomberg

В момента акциите на американския пазар се покачват след като изтриха загубите от началото на деня. Инвеститорите пренасочиха вниманието си от слабата цена на суровия петрол към резултатите на компании като Morgan Stanley и Hasbro Inc.

Индексът Standard & Poor 500 Index се повиши благодарение на печалбите на някои от най-големите компании включени в него като Walt Disney Co. и Hasbro Inc., а Morgan Stanley се присъедини към останалите банки, които орязаха разходите си и така надвишиха прогнозите.

Суровият петрол ограничи загубите до по-малко от 3%, след като беше се понижил с почти 7% след провала на преговорите в Доха.

Японската йена достигна най-високите си нива от 17 месеца насам, след като групата на двадесетте финансови министри показа, че е против ограничаването на ръста на японската валута.

Бразилският индекс Ibovespa тръгна надолу след като президентът Дилма Русев загуби ключово гласуване по импийчмънта.

„Успяхме бързо да намалим спада при петрола и това възстановяване помогна на пазара,“ заяви Мат Мали, стратег „Капиталови пазари“ в Miller Tabak & Co. LLC. „Освен ако няма голямо раздвижване при петрола, хората ще продължат да чакат и ще следят печалбите. Приходитепри големите банки спадат, но данните са по-добри от прогнозите, защото вече бяха калкулирали негативните печалби и сега могат да внесат оживление на пазарите.“

Акциите

Индексът S&P 500 се покачи с 0.4% тази сутрин в Ню Йорк, след седмично покачване от 1,6% подкрепено от финансовите компании като JPMorgan Chase & Co. и Bank of America Corp. които обявиха снижаване на разходите за първото тримесечие, които се оказаха по-големи от предвижданите от анализаторите.

IBM Corp. и Netflix Inc. трябва да обявят резултатите си днес след затварянето на борсата.

Ниските цени на суровия петрол първоначално свалиха цените на акциите на компаниите от енергийния сектор с 1,5% и така те станаха най-лошо представящите се сред основните 10 групи. Днес те изтриха този спад и се търгуваха с незначителни колебания.

Индексът Stoxx Europe 600 изтри спада си от 1,4%. TUI AG тласна акциите на компаниите от ваканционната индустрия нагоре след като Berenberg Bank вдигна рейтинга на компанията, като заяви, че слабото представяне на тур операторите е преувеличено. От своя страна, BMW AG поведе акциите на автомобилостроителите нагоре.

Бразилският индекс Ibovespa се понижи с 0,4% и ограничи предишните си загуби. Канадските акции се колебаят, тъй като акциите на енергийните компании падат, а тези на добиващите злато се покачват, поради търсенето на безопасни активи.

Суровините

Суровият Брент се понижи с 2,3% до 42,11 щ.д. за барел след като разговорите за замразяване на производството не дадоха резултат, защото Саудитска Арабия и другите държави от Залива отказаха да подпишат договореност, освен ако всички стани от ОПЕК, включително Иран, който отсъстваше от срещата, не се съгласят с условията по споразумението.

Производството на суров петрол в Кувейт се срина с 60% до 1,1 милиона барела на ден, а рафинариите работят с намален капацитет, след като държавната петролна компания предприе спешни мерки в неделя, за да се справи по време на първия ден от безсрочната стачка на работниците. Миналият месец Кувейт е произвеждал 2,81 милиона барела на ден, което означава, че е четвъртият по големина производител в ОПЕК. Американските държавни облигации

Облигациите

Американските държавни облигации са почти без промяна, като доходността на 10 годишните облигации е 1,77%, след като по-рано бяха се понижили с три базисни пункта.

Австралийските 10 годишни облигации се покачиха за първи път от шест дни и са с доходност от 2,49%. Доходността на японските 20 и 30 годишни облигации достигна рекордно ниски нива от съответно 0,275% и 0,355%.

Валутите

Рублата отбеляза най-резкия си спад от две седмици, а канадският долар потъна с 0,6%. Петролът е експортна стока номер едно за Русия, а за Канада това е втората най-изнасяна стока.

Йената се повиши с 0,1% до 108.69 за долар и достигна най-високия си курс от 17 месеца насам. В петък, министърът на финансите на САЩ, Джак Лю нарече движението на валутните пазари “акуратно“, което беше знак, че САЩ не смятат да се намесват с продажба на йени. Коментарът дойде след като японски официални лица предупредиха, че се наблюдават едностранчиви движения на валутните пазари и спекуланти са направили рекордни залагания, че йената ще надхвърли тази година повишението си от 11%.

 

Последни новини
Още от Акценти