Безопасните убежища се връщат в играта

Провалът в Доха доведе до натиск върху валутите обвързани със суровини

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg News Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg News

Джулиет, какво виждаме?

Отново наблюдаваме бягство към безопасните убежища, а това се оказва още една перспектива за разговор за японската йена. На борсата в Ню Йорк йената се търгуваше на най-високите си нива от 17 месеца насам. Имаме връщане към тези нива, които не сме виждали от октомври 2014. Така че, наистина наблюдаваме покачване на йената спрямо долара. За тази година тя се е покачила с 11%. Наблюдаваме това движение на валутните пазари към безопасните убежища след като преговорите в Доха се провалиха, а това определено тласна японската йена нагоре спрямо долара.

Ако обърнем поглед, обаче към случващото се с другите валути, интересното е, че ще забележим натиска, на който са подложени валутите обвързани със суровините. Виждаме тази бяла линия, която е японската йена и нейното рязко покачване след срещата в Доха. Тя продължава да се покачва и днес. Австралийският долар вижте спада. Лилавата линия е канадския долар, който се понижи с 1% спрямо американския. Така че имаме бягство от валутите обвързани със суровините. Австралийският долар е със значителен спад и се търгува слабо днес, а канадският долар е подложен на голям натиск.

Явно предстои да говорим повече за японската йена. Да видим как се търгува днес. Виждаме покачване с четири десети от процента спрямо долара. Ето маркирани и високите нива от октомври 2014. Ето къде е и в момента след покачването от четири десети от процента днес. Така че японската йена отново се завръща в играта на безопасните убежища по отношение на движенията на валутата и валутите обвързани със суровините, които са наистина подложени на натиск.

 

Последни новини
Още от Акценти