Съвместни военни учения на САЩ и Филипините

Хаслинда Амин от Bloomberg разказва за съвместните маневри в Южнокитайско море

Съвместни маневри и патрули на американската и филипинската армии. Снимка: Bloomberg.com Съвместни маневри и патрули на американската и филипинската армии. Снимка: Bloomberg.com

Както вече знаете, Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море и разпали напрежение не само с Филипините, но и с други държави в региона, като Виетнам и неотдавна, с Индонезия. САЩ заявиха, че китайските действия предизвикват безпокойство. Те ще изпратят още войски и бойни самолети във Филипините, за да провеждат морски и въздушни операции, но те не възнамеряват да са провокативни.

Филипините, обаче, използват малко по-различен тон. Те заявиха, че американското присъствие може да помогне да се възпрат непредизвикани китайски действия. Последните военни учения идват преди президентските избори във Филипините, които се провеждат през май. А ако си спомняте, президентът Бениньо Акино критикуваше Китай. Въпросът сега е, дали неговият заместник би заел по-малко конфликтна позиция спрямо Китай, който разбира се е един от основните търговски партньори на страната.

Реакцията на Китай в този случай е напълно очаквана. Китай казва, че съвместните патрули ще доведат до милитаризиране на водите, както и че засиленото военно сътрудничество между САЩ и Филипините работи срещу мира в региона. Това разбрахме от заявлението на отбранителното министерство на Китай на неговия уебсайт. От там се казва, че Китай ще наблюдава много внимателно ситуацията. Страната решително ще защитава суверенитета си, както и морските си интереси, а както знаете – Филипините търсят международен арбитраж в Хага. Те искат да разрешат спора в Южнокитайско море, а ние разбрахме, че решението се очаква до месеци.

 

Последни новини
Още от Акценти