Обама агитира срещу Brexit

За всички ще е добре Великобритания да остане в ЕС

Снимка: Mannie Garcia/Bloomberg News Снимка: Mannie Garcia/Bloomberg News

Американският президент, Барак Обама, ще се включи в дебата за Brexit по време на визитата си във Великобритания следващата седмица с категоричен призив страната да остане част от Европейския съюз.

Обама е убеден, че макар решението да е в ръцете на англичаните, запазването на целостта на съюза е в интерес както на САЩ, така и на Великобритания и останалите държави от Европейския съюз. По време на посещението си, президентът ще обядва с кралица Елизабет II в замъка Уиндзор и ще даде съвместна пресконференция с Джеймс Камерън.

Вотът в полза на напускането ще намали влиянието на Великобритания в света, заявиха съветниците на президента пред репортери по време на конферентен разговор този вторник. „Ако бъде поискано мнението му на приятел, той ще го даде,“ заяви Бен Роудс, съветник на заместника по националната сигурност. „Смятаме, че за всички е от полза, когато ЕС има силен и единен глас и работим съвместно по общите ни интереси, независимо дали става дума за сигурност или за просперитет.“

Обама ще посети Лондон като част от обиколката си на Европа и Близкия изток в момент, когато дебатите около референдума набират скорост. Днес е първият ден от официалната кампания, предшестваща гласуването на 23 юни, а някои социологически проучвания сочат, че резултатът е трудно предвидим.

По време на реч в Лондон, бившият министър на финансите Алистър Дарлинг, критикува кампанията в полза на Brexit като го нарече „проекта фантазия“, който вероятно ще срине търговията с континента.

Ако Великобритания излезе от ЕС и постигне ново търговско споразумение със съюза, подобно на това, което има Канада, търговията с ЕС може да намалее с 92 милиарда лири, заяви Дарлинг. Той отхвърли идеята, че Великобритания можеда си осигури по-добри търговски условия, ако е извън Европейския съюз.

Противниците

Лондонският кмет, Борис Джонсън и министърът на правосъдието Майкъл Гав твърдят, че инвестициите в националното здравеопазване ще нараснат, ако Великобритания напусне съюза, защото парите плащани на ЕС ще могат да бъдат харчени в страната. Джонсън и Гав, които са водещи фигури в кампанията за напускане, са членове на консервативната партия на министър председателя Джеймс Камерън.

Джейкъб Рийс-Мог, друг евроскептик и член на парламента от консервативната партия, заяви, че намесата на Обама всъщност ще подпомогне кампанията за отделяне от ЕС. „Нямам нищо против той да дойде и да каже какво мисли, защото смятам, че това ще подкрепи Brexit,” заяви Рийс-Мог пред списание House, което се разпространява сред членовете на парламента. „Не мисля, че англичаните искат да им се каже какво да правят от един доста неуспешен американски президент, особено такъв, който има най-неуспешната външна политика в новата история.“

Икономика и история

Проучване проведено от London School of Economics Centre for Economic Performance и публикувано днес, 15.04.2016, прогнозира 22% спад на преките чуждестранни инвестиции във Великобритания, ако гласоподавателите изберат страната са напусне ЕС. Това ще доведе до спад в доходите с около 3,4%.

Великобритания е една от държавите „изиграла огромна роля във формирането на нашето съвремие,“ заяви в телефонен разговор Чарлз Купчан, директор по европейските въпроси към Националния съвет по сигурността. „Ние смятаме, че Обединеното кралство ще продължи да е най-ефикасно в тази си роля, ако остане в рамките на Европейския съюз“.

 

Последни новини
Още от Акценти