Какво ни казват данните от Китай

Анализ на данните за БВП и за продажбите на дребно в Китай

Булевард в Пекин. Снимка: Bloomberg.com Булевард в Пекин. Снимка: Bloomberg.com

Разговор с Жу Хайбин - Главен икономист за Китай на JP Morgan

Отново много силни данни за нови кредити в китайски юани. 1,37 трлн. през март, а се очакваха 1,1 трлн. За февруари, те бяха 727 млрд., но там цифрите винаги са изкривени. Това идва след огромния скок през януари от 2,5 трлн юана. Така че 1,37 трлн. в банкови кредити – все още доста сериозна цифра. А съвкупното финансиране, което включва много аспекти от кредитирането на икономиката – 2,34 трлн., което е значително по-високо от очакваното ниво от 1,4 трлн. То също навлиза в територията на рекордния скок през януари, когато съвкупното финансиране достигна 3,4 трлн. Така че, доста ликвидност се прибави. Предлагането на парична маса М2 се покачва с 13,4%...

 

Здравей Бин. Данните за БВП са според очакванията, но какво още се откроява тук? Тези нови данни за кредитите, а също и промишленото производство?

 

Жу Хайбин – Главен икономист за Китай на JP Morgan:

Да, ако разгледаме всичко в подробности, бих казал, че данните за детайлите са много по-добри от това, което пазарите очакваха. Данните за производството, също инвестиционните дейности...

 

Продажбите на дребно...

 

Да, търговията на дребно е много стабилна. Затова мисля, че подробностите са много по-окуражаващи от цялостната картина.

 

Добре тогава – това рисува ли картинка, при която можем да си кажем – добре, нека да се успокоим - нещата се успокояват и стабилизират.

 

Да, бих казал, че да. През третото и четвъртото тримесечие очаквам умерено повишение на икономическата активност. Но не забравяйте, че първите два месеца винаги са леко нестабилни, а през март виждаме вече подобрение...

 

Това признак ли е, че стимулите започват да действат?

 

Да, но трябва да припомним, че стимулите се случиха преди януари. Имахме няколко намаления в лихвата, а също така – ръстът в кредитирането започна през третото тримесечие на миналата година. А през първото тримесечие имаме много силни данни за кредитите. Както и Стийв каза, през първото тримесечие имаме много силни данни за кредитирането. Целта за общата цифра за финансирането за тази година е 13%, но действителният ръст вероятно е още по-голям от това.

 

Какво ви казват тези нови цифри за кредитирането? Знам, че банките обичат да товарят книжата си с кредити в началото на годината към предпочитани клиенти. Но тук говорим за съвкупното финансиране, както и за новите кредити, които са значително повече от очакваното?

 

Според мен, има няколко причини. Едната е, че пазарната политика вече наистина е настроена към улеснения. Втората – ако погледнете одобренията на новите проекти, те започнаха да се подобряват в края на миналата година. И още нещо е много важно за местните управи, скорошното подобрение на пазара на жилища, особено възстановяването в приходите от продажба на земя, това помогна да се подобри капиталовата им база местните управи, за да могат те да заемат капитали и да подкрепят тези инвестиции.

 

Тогава могат ли Китайската народна банка и управителят ѝ да си вземат почивка?

 

Мисля, че за политиката от март е малко рано, нека да изчакаме около два месеца. Но мисля, че около средата на годината, тази политика би трябвало да се връща към неутрална.

 

Какво ни казват тези нови сделки за финансиране на селското стопанство?

 

Това е другата страна на оценката ни. Трябва да сме по-предпазливи. Ако това е възстановяване, задвижвано от кредити, това означава, че ще се увеличи ливъриджа в икономиката – дългът спрямо БВП ще продължи да се натрупва. В същото време, не сме видели конкретен план от правителството как да се справя с проблема с корпоративния дълг. Това ще е сериозно притеснение, не за тази година, но в средносрочен план – в следващите 2-3 години, това ще бъде сериозен проблем за икономиката.

 

Но моментът не е добър, нали, що се отнася до самият кредитен цикъл?

 

Ние акцентирахме върху историята, че дългът, който се натрупва, особено в корпоративния сектор, е много рискована област, но сега, поне в средносрочен план, изглежда, че ако искате да намалите остатъчния риск, вероятно трябва да приложите парични улеснения, контрациклични макро- и все повече фискални парични политики – те започват да работят. Но, както казах, трябва да сме особено предпазливи тези улеснения на политиката да не остават валидни за постоянно. Щом се подобри състоянието, вероятно ще трябва да се спрат тези усилия.

 

Последни новини
Още от Акценти