Действията на ОПЕК нямат почти никакво значение

Високите цени на петрола саботират икономическите реформи

Доха, Катар. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg Доха, Катар. Снимка: Gabriela Maj/Bloomberg

Петролът навлиза във втората си седмица на покачване преди основните доставчици да се срещнат в Доха тази неделя, за да обсъдят замразяване на производството. Преди тази среща, Международната агенция по енергетика промени прогнозата си като каза, че пред втората половина на годината насищането на пазара ще намалее. Това ще обсъждаме след малко. Какво можем да очакваме от срещата? Ето една много интересна графика от Bloomberg, която показва какво се случи последния път, когато страните от и извън ОПЕК се договориха за замразяване на производството на петрол. Това се случи през 2002, така че връщаме се в 2002, а графиката е озаглавена „ Дефицит на доверие“. Доверие в замразяването на добива на петрол, дали въобще може да се вярва в това? Това са уроците ни от 2002. Когато се приложи това замразяване на производството, можете да видите променените данни за добива, а след това някои страни, включително Русия, увеличиха производството, а други се придържаха към замразяването и намалиха количествата. Дали миналото е показателно за това какво ще се случи този път? Ще можем да кажем едва, когато се стигне до замразяване. Обсъждаме темата с Мохамад Рамади, професор в университета за петрол и минерали „Крал Фахд“ и Гейбриъл Стайн, директор „Капиталови активи“ в Oxford Economics.

Професоре, радвам се че отново сте с нас. Какви са очакванията ви за срещата в Доха тази неделя? Смятате ли, че ще се постигне някаква договореност за замразяване на производството?

Вие използвахте думите „дефицит на доверие“, а аз мисля, че този път той е по-висок отколкото преди. Факт е, че само една държава, Саудитска Арабия, има някакъв резервен капацитет и да се стигне до споразумение за замразяване е напълно безсмислено, след като всички произвеждат максимума. Може да имаме замразяване, ако производството намалее и след това да се увеличи. Затова и си мисля, че ако не се постигнат компромиси, особено по отношение на Иран, защото там е големият проблем...

Каква е политическата окраска на всичко това? Да се сключи някакво общо, мъгляво споразумение, където да се казва, че това е замразяване, но да се остави място за свободни действия, така ли е?

Точно така. Залогът е много висок за всички. Само като видя кой участва в срещата, ОПЕК, и страни извън него... ОПЕК почти не функционира, освен когато има система от квоти и докато Иран не се включи в схема за квоти, която всички приемат, а това има вероятност да стане до края на годината, то на срещата напрежението ще продължи да съществува.

Мислите ли, че има риск от спад в цените на петрола, ако има разочаровани от срещата? Защото видяхме Иран да увеличава цените на петрола преди тази среща.

Като цяло, цените на петрола малко ще се покачат. Но по отношение на ОПЕК и това какво може да постигне организацията, аз съм напълно съгласен с професор Рамади. ОПЕК вече са неспособни да влияят на цените в посока нагоре, те могат само да ги свалят. Могат да понижат цените, но ако се опитат да ги вдигнат ще се стигне до момента, когато американците ще повишат шистовия добив, след това и канадците и така нататък. Освен това, налице е и фактът, че Русия иска да замрази добива на нивата от януари. Разбира се, че ще иска това, защото става дума за 11,5 милиона барела на ден, най-големия добив, който те са имали. Така че, аз не вярвам в замразяването, цените на петрола няма да се покачат рязко. Може да има малко увеличение докато се регулира търсенето и предлагането, но действията на ОПЕК нямат почти никакво значение.

Значи вероятно всичко зависи от това дали имат капацитет да увеличат производството.

И дали си имат взаимно доверие.

Да, дали си имат доверие. Професор Рамади, кажете ни нещо за вътрешната мотивация на Саудитска Арабия за случващото се. Има ли причина саудитците да не искат цената да бъде твърде висока?

Отговорът трябва да се потърси няколко десетилетия назад или дори в историята на Саудитска Арабия. Ако имате твърде високи цени на петрола и удовлетвореност, то няма да можете да проведете икономически реформи. И това се отнася не само за Саудитска Арабия, но и за всички страни от Залива. Но в същото време, когато имате младо население и очакванията са много високи, трябва особено да внимавате и до колко могат да се снижат цените на петрола. Когато чуваме, че в Кувейт профсъюзът на работниците от петролодобива искат да организират обща стачка в целия сектор, това е фундаментално и тревожно, защото всички съкращения и промени оказват влияние в задния ни двор. Затова и Саудитска Арабия, или някои управляващи среди смятат, че чрез цените на петрола ще могат да доведат докрай започналите огромни реформи за промяната на младото поколение. Смятам, че те трябва да са особено предпазливи и заради вътрешните пазари. Например, ако споразумението в Доха не се получи, ще видим огромни разпродажби на местните финансови пазари още през следващите няколко дни.

 

Последни новини
Още от Акценти