Лицето на средната класа

Преглед на едно разнородно определение

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Време е за Bloomberg Quick Take, където ви даваме контекст и информация по интересни проблеми. Днес ще изследваме въпроса какво означава човек да принадлежи към средната класа в различните краища на света. Какво всъщност означава „средна класа“?

Отговорът зависи от това защо и къде задавате този въпрос. Няма една единствена дефиниция. Ето каква е ситуацията: в САЩ и другите богати държави, кризата през 2008 удари силно хората със средни доходи, те се страхуваха, че икономиката няма да се възстанови и вече няма да има работни места за средната класа. В страните с развиващи се пазари, средната класа нараства с бързи темпове и вещае още икономически реформи и искания за политически промени. В богатите страни, правителствата се тревожат за средната класа, а в развиващите се страни правителствата усещат предизвикателствата на исканията на средната класа.

Ето и малко история. Икономистите често определят средната класа по отношение начина на харчене на приходите. Едно международно проучване от 2010 определя средната класа в света като домакинство, което харчи между 10 и 100 долара на човек от семейството на ден. Това означава, че 2 милиарда души в света се числят към средната класа. Ако се ползва тази дефиниция, много хора ще решат, че индийците от средната класа са твърде бедни, за да бъдат включени в нея. Определението варира и в богатите страни. Статистиката във Великобритания отдавна дели хората на 5 основни класи, но не според доходите им, а според работата, която имат.

В богатите страни, средната класа може да си позволи леки коли, а в Индия или Китай – хладилници и миялни машини. Много американци се причисляват към средната класа, при това във много широк диапазон от доходи, въпреки нарастващите притеснения за неравенството. Затова и в САЩ политическите кампании често се опитват да обхванат противоречиви ценности на средната класа, която се простира в широк спектър от приходи и благосъстояние.

Ето и доводът: дефиницията за средна класа неизбежно е произволна и дори в една и съща държава означава различни неща за различните хора. Добрите работни места, които се считаха за сигурни, са под натиск в САЩ и другите богати държави, а притесненията за икономиката на тези страни са напълно обосновани. В развиващите се страни, има една нова класа потребители, които са свързани със световната икономика чрез интереси и лични избори, но те са далечни за бедната прослойка.

 

Последни новини
Още от Акценти