Burberry разочарова

Акциите на компанията в Лондон се понижиха със 7,5%

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Burberry Group Plc отчете по-слаби от очакваните продажби и ниски приходи, което понижи акциите им до най-ниските нива от шест месеца насам. Модният бранд се присъедини към останалите си колеги в една мрачна за луксозната индустрия седмица.

При този бизнес климат, който главният изпълнителен директор Кристофър Бейли описа като „предизвикателство“, в Хонконг продажбите намаляха с 20% за трето поредно тримесечие. Туристите в Европа харчат по-малко след терористичните атаки, а търсенето в САЩ е неравномерно, заявиха от компанията. Акциите се понижиха с 8,1%.

Резултатите на Burberry са поредната лоша новина в света на лукса след като приходите на LVMH не отговориха на прогнозите, а Prada обяви най-ниската си годишна печалба от пет години насам. Анализаторите поставят под въпрос способността на Бейли едновременно да управлява фирмата и да е неин главен дизайнер.

Акциите на Burberry на лондонската борса се понижиха със 7,5% и компанията се оказа най-зле представящата се от индекса STOXX Europe 600. Акциите на LVMH, Richemont и Hermes International също се понижават на борсите в Европа.

Производителят на шлифери беше силно засегнат от спада в търсенето в Хонконг. В същото време, Burberry има твърде малко магазини в Япония, където се насочиха да пазаруват китайците заради слабата йена. Продажбите в японските магазини на компанията са се удвоили през последната година, но това са едва 2% от общите продажби.

След като поставиха под въпрос способността на Кристофър Бейли да съвместява две толкова важни длъжности, анализаторите обобщиха проблема така:

„Той има две възможности – или да прекарва повече време с продуктовия и дизайнерски екип, или да назначи търсен и талантлив дизайнер, за да се отдаде на управлението на компанията. В такъв труден момент, заемането и на двете позиции от един човек не е най-доброто нито за него, нито за Burberry.”

Последни новини
Още от Акценти