Слаб старт на 2016 за луксозните стоки

LVMH с ръст на продажбите от 3%

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Защо съществуваше мнението, че LVMH е по-слабо засегната от факторите, които оказват влияние върху останалите луксозни марки?

Имаше такова нещо и основанията са две: първо, те покриват всички категории и второ, цените им са по-добри. От друга страна, важно е какво се случи през първото тримесечие миналата година – ръст от 1%, много лесна база за сравнение.

Какви са големите тревоги на производителите на луксозни стоки? Започна сезонът на отчетите.

На първо място, играчите в тази индустрия искат да постигнат 1% ръст и трябва да подходят много интелигентно, за да открият от къде ще дойде този ръст, при положение, че миналата година ръстът е бил от 1,5%, а преди три години е бил двуцифрен. Така че, всичко се свежда до поддържане на дигиталните платформи, за тези които ги имат. Най-голямото притеснение, в индивидуален план, най-голямото притеснение идва от опита да се определи къде се движат туристическите потоци. Става дума за валута, повече от всякога, повече отколкото миналата година. Като се има предвид какво стана с покачването на йената, какво се случи с юана... много неща се случват.

Но ако туристите от Азия не купуват чанти Louis Vuitton, то кой тогава ги купува? Кои са следващите купувачи? Защото те често купуват повече от една.

Важно е, когато разгледаме цифрите за Louis Vuitton, които не отговориха на очакванията, да отбележим няколко неща. Продажбите в Китай са на същото ниво, в Хонконг те все още са в спад. Но китайските туристи пътуват по света. В Китай покупките са 7%, но когато пътуват китайците купуват 24% от луксозните стоки. Така че те купуват, но купуват, когато са в чужбина. Освен това, като пазар САЩ са силни, макар и с едноцифрен процент продажби, Европа се представя много добре, включително и по отношение на туризма, макар продажбите да спаднаха в края на четвъртото и началото на първото тримесечие. Така че има много възможности за ръст, но всичко се свежда до правилната категория на съответната цена.

Кой се представя най-добре, коя компания?

Засега са излезли отчетите само на две компании, така че ако ви дам органичния ръст на продажби, то ще имаме 3% от LVMH и минус 9% при Prada. Ако разгледаме ситуацията от близо, има отделни категории, които се представят по-добре. При Louis Vuitton има 9% ръст в парфюмите и козметиката. Те се справят добре в някои ключови категории, въпреки че кожените им изделия са в застой. Научихме и нещо интересно. Те закриват марките си за дънки в САЩ, което се е отразило на продажбите на кожените изделия и е довело до 2% спад в акциите им. Ако отчетем този фактор, ще излезе, че ръстът на продажбите име дори по-висок.

 

Последни новини
Още от Акценти