С приближаването на референдума, всички следят лирата

Индексът на нещастието ще се покачи при Brexit

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вчера зададох на един от моите гости следния въпрос: Как ще коментирате рисковата експозиция свързана с Brexit, но без да намесвате лирата?

Лирата показва най-ясно какъв е рискът, защото със заемането на къси рискови позиции във Великобритания, при Brexit ще има много слаба лира и толкова много международни компании ще дойдат, за да се възползват от слабата лира, че може да се окажете имунизирани срещу ефекта. По сходен начин стоят нещата и с недвижимите имоти. Слабата лира ще привлече чуждестранни инвеститори в недвижими имоти във Великобритания. Но мисля, че именно лирата най-ясно показва какво ще се случи.

Другият въпрос е как ще реагира пазарът на облигации, защото безопасното убежище за едни е рисковано за други.

В краткосрочен план може като следствие от Brexit да имаме инфлация. Индексът на нещастието ще се покачи заради свиващата се икономика и високата инфлация, заради привнесената инфлация от слабата валута.

Знаем, че волатилността при лирата рязко се е покачила, както казахте и вие. Но, ето че изведнъж се събуждаме в деня след референдума и се оказва, че сме решили да останем в ЕС. И тогава ще видим ударно покачване на лирата спрямо долара, взривно покачване спрямо еврото. Искам мнението ви за тази графика. Тя представя колебанията в риска за период от 3 месеца, 6 месеца и 1 година и ни казва да не очакваме някакво магическо съживяване, ако решим да останем в ЕС. Цената на тримесечен хеджиращ контракт е нараснала с пет процентни пункта, това е най-скъпото хеджиране от 2003 насам. Така че, пазарът ни казва, че дори да останем, това не означава, че ще има огромни скокове на този пазар.

По отношение на лирата? Мисля, че лирата ще се покачи. В момента твърде много се търгува на късо за хеджиране на риска, заради спекулациите, че ако има Brexit трябва да сме снижили риска. И ако това се случи, ще видите, че ще има отлив от тази търговия и лирата ще се възстанови.

Това вероятно е политически въпрос, но трябва да преценяваме и такива аспекти. След като се обявят резултатите от референдума, много въпроси ще получат отговор, но често хората отказват да продължат напред и навлизат в един непрестанен кръг от въпроси без отговори. Ще бъде ли това в тежест на британската икономика, на ръста и на инвестициите, дори и да решим да останем в ЕС?

Ако решим да останем, ще се върнем към средата на статуквото и в голямата си част несигурността ще изчезне. Риск има, ако решим да напуснем, защото следва период от две години, когато ще се преговаря как точно ще стане излизането. Това създава голям риск за икономиката. Ако останем в ЕС, ще избегнем този риск.

 

Последни новини
Още от Акценти