Очаквайте още трусове на пазарите

Инвеститорите са притеснени от неспособността на централните банки да стимулират растежа

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Изглежда днес на капиталовите пазари цари добро настроение. Има покачване от 1 – 1,5%. Не е страхотно, но е добре и това показва колко загрижен е света от ставащото в Китай. Данни като тези от сутринта, едни добри данни и всички се чувстват по-спокойни. Добре ли е това?

Наистина, пазарът все още не е решил накъде върви световната икономика. В прогнозата си за световната икономика, МВФ твърди, че рисковете са много. Но ако се замислите каква е вероятността от рецесия в САЩ, което изглежда е ключов проблем през тази година, в началото тази вероятност се оценяваше на около 15%, после се покачи до 50%, намаля до 20%, а в момента е 30%. Това е пазар, който просто не е решил накъде върви растежа. Затова и смятам, че ще сме свидетели на много повече трусове на пазара. Днес има оживление заради добрите новини, утре ще дойде лош ден и пазарите отново ще имат спад.

Защо изглежда така сякаш пазарите гледат отвъд снижената прогноза на МВФ от 3,4% на 3,2%, не че началната цифра от 3,4% беше много добра?

Напълно съм съгласен, но тук става въпрос за това, че пътуването е по-добро от пристигането. Когато се замислите какви са ,рисковете пред световната икономика, какви са възможните политики, то в Китай поне има значителни възможности за гъвкава фискална политика и китайското правителство може да харчи повече пари. Мисля, че много инвеститори силно притеснени от неспособността на централните банки да използват политика, която да породи по-добър растеж. Така че, в този контекст относително скромния растеж е добър, но ако настъпи спад в този растеж и инфлацията, то тогава ще се надяваме да видим повече фискални мерки, а не парични политики. Все още няма отговор на въпроса дали правителствата са готови да платят сметката.

 

Последни новини
Още от Акценти