Чуждестранните инвестиции на Alibaba

Коментар на Лулу Чен от Bloomberg

Собственикът на Alibaba Джак Ма по време на конференцията COP21 в Париж; Photographer: Christophe Morin/Bloomberg Собственикът на Alibaba Джак Ма по време на конференцията COP21 в Париж; Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Какво ще ни кажете за тази сделка?

Alibaba ще похарчи 1 млрд долара за Lazada, като оценява компанията на 1,5 млрд долара. Това е най-голямото придобиване за компанията, която иска да печели половината от приходите си в чужбина. Това, което Alibaba постигат с тази сделка е незабавен достъп до 6 пазара в югоизточна Азия. Освен това ще улесни работата на платформите Timo Global и Oli Express.

За тях има голям смисъл да преследват такава цел, нали?

Точно така. Alibaba казаха, че искат приходите им от чужбина да помагат на растежа, но това, което се случва в действителност е, че зависимостта им от вътрешния пазар се увеличи през последните тримесечия. Това е първата значима сделка за Alibaba, а югоизточна Азия е един от най-бързоразвиващите се пазари в световен мащаб, така че той със сигурност ще остане в полезрението на компанията.

Разкажи ми за Rocket, какво ще стане с тях?

Те все още ще запазят дела си в Lanzada и въпреки че продадоха около половината от дела си там, те запазват около 0,8%. Това е 15 пъти повече от първоначалната им инвестиция в Lanzada. Продаденият дял значи, че те няма да са във водеща позиция при едно евентуално публично предлагане на Lanzada. Погледнете на това като продажбата на една от печелившите компании, за да оцелеят останалите. 

 

Последни новини
Още от Акценти