Опасните води на Южнокитайско море

Репортаж на Пол Алън от Bloomberg

Капитан на кораб на виетнамската брегова охрана говори със свои сънародник в спорните води на Южнокитайско море; Photographer: Oanh Ha/Bloomberg *** Капитан на кораб на виетнамската брегова охрана говори със свои сънародник в спорните води на Южнокитайско море; Photographer: Oanh Ha/Bloomberg ***

Ренато Итак ръководи бизнес с голям проблем. Бизнесът е риболовен, а проблемът е Китай. През последните няколко месеца той е заснел тези снимки на китайската брегова охрана, която по думите му пречат на него и други риболовни лодки, докато ловят риба в плитчината Сакрбъро до западния бряг на Филипините. Китай също има претенции към тези води.

Ренато разказва, че при последната им среща с бреговата охрана, и двете лодки са хвърляли камъни една по друга.

Всеки път, когато китайците ме гонят, аз споря с тях и искам документи, но те не ми ги дават. Те просто показват китайското знаме и започват да го развяват, какво можем да направим...

Това изживяване, което е познато на други риболовни лодки в района, включително виетнамски рибари, които работят близо до Параселовите острови от другата страна на Южнокитайско море.

Когато се приближихме до острова трябваше да бягаме, защото се страхувахме, че ще бъдем арестувани от китайците. Започнахме да ловим риба, едва, когато бяхме на около 50 морски мили от Параселовите острови. Там имаше много риба, но ние се страхувахме да се приближим, защото ако го бяхме направили и бяхме забелязани от по-големи китайски кораби, те щяха да блъскат лодките ни и да ги повредят.

Китай се опитва да затвърди претенциите си в района и разполага все повече и повече военни патрули, добре въоръжена милиция, сили за борба с рибарите, а сега и военни активи, които разгръща на Параселските острови. Тя иска да бъде в по-добра позиция от други държави, имащи претенции към тях, както и да е защитава срещу граждани и рибари от други страни, които искат да получат достъп до рибните ресурси в района.

 

Тази карта показва множеството застъпващи се и съперничещи си претенции на 6 страни към водите и териториите на Южнокитайско море. Ако се вгледате твърде дълго в този потенциално експлозивен геополитически конфликт, той може да ви се стори

Япония побърза да постави на дневен ред за разглеждане проблема на срещата на външните министри от G-7 в Хирошима. Въпреки че не е член на G-7, Китай побърза да не постави проблема за обсъждане. Дори споменаването на разговори за спорните води е изключително деликатен дипломатически въпрос.

Китай отрича да разширява териториалните си претенциите чрез риболовния си флот и казва, че дори да е имало някакви проблеми, те са решени по приятелски начин.

Рибарството е основна част от взаимноизгодното сътрудничество между Китай и неговите съседи – свободните страни в Южнокитайско море. Относно споровете, които сме имали в миналото, ние намерихме ефективни решения чрез приятелски преговори.

 

Местните рибари не споделят подобни преживявания, които се опитват да оцелеят във все по-опасни води.

 

Последни новини
Още от Акценти