Данните сочат две повишения на лихвите в САЩ

Целта на Фед е до няколко години лихвите да достигнат 3,5% - 4%

Вие излагате доста дръзко мнение, особено на фона на вашите колеги, които смятат, че Фед ще вдигне лихвите само веднъж и то през декември. Защо смятате, че вероятно ще има две или повече повишения?

Такова е и мнението на наши колеги икономисти от САЩ, които са сигурни за две повишения. А и данните продължават да сочат, че наблюдаваме подем в американската икономика. Има ръст в жилищното строителство, потребителите продължават да харчат, данните за заплащането и пазара на труда, всички данни, с които разполагаме показват стабилност и подобрение. Определено, Фед искат да се насочат към по-нормална обстановка, като се има предвид средата на нисък икономически растеж. Това вероятно означава покачване на лихвите от Фед с 2% през следващите няколко години, а както знаете дългосрочната цел на централната банка е около 3,5 до 4%. Така че, все още говорим за среда на ниски лихви, но те трябва да се повишат от настоящото си ниво.

Инфлацията е друг признак, който следим много внимателно и особено структурната инфлация.

Имаме здрава икономика в САЩ. Означава ли това, че за вашите клиенти се откриват възможности за инвестиране в различни сектори?

Това е фокусна точка да нас, особено предвид австралийския контекст – около 50% от общите приходи на повечето австралийски компании се базират на американския и донякъде на европейския пазар. Тук е ролята на валутата и процесите на промени в курса, но в крайна сметка, очакваме икономиката да продължи да расте в щатите. Компании като Amcor, James Hardie Building Materials, Cochlear, всички те имат много добри печалби именно в резултат на търговията си със Съединените щати.

Търговията със САЩ, но и с Китай, когато погледнем търговията със суровини. Как това се отразява на австралийските капиталови пазари?

Мисля, че напоследък видяхме края на срива във Китай. Струва ми се интересно да следим данните, защото когато излязоха тази година, видяхме леко покачване в китайския БВП. Ако вземем предвид жилищното строителство и потреблението, то те бяха на най-ниските си нива през януари и февруари, но през март имаше покачване. Разбира се, ние искаме това покачване да продължи, да подкрепи нашите средносрочни прогнози за ръст на БВП до 6,7%. Никога не сме считали, че в Китай ще има драстичен срив. Така че, в момента сме доволни от направените прогнози. Виждаме непосредственото отражение на всичко това върху цените на металите, по настоящем Австралия изнася и рекордни количества желязна руда за най-големия си клиент, който е Китай.

Няма ли всичко това да се промени, когато Фед отново вдигнат лихвите?

Това вече има отражение на пазарите, навлязло е в системата и ако си спомняте периода на волатилност през януари и февруари, когато имаше и огромно притеснение относно срива на глобалния ръст, но нищо такова не се случи. Естествено, че не искаме подобно нещо, но и ситуацията не беше толкова лоша, колкото твърдяха пазарите. Тогава, част от притесненията бяха дали Фед ще вдигне лихвите на четири пъти. Сега, пазарите се приспособиха, говори се за две повишения, така че повишенията вече са калкулирани.

 

Последни новини
Още от Акценти