Пекин не желае G-7 да се занимава с Южнокитайско море

Стивън Енгъл от Bloomberg за срещата в Хирошима

Пекин определено няма да е доволен, че споровете около Южнокитайско море ще бъдат обсъждани на срещата на G-7 в Хирошима.

Определено, те вече коментирах през почивните дни, че не желаят външните министри от G-7 да „вдигат шум“ около проблема, който САЩ пожелаха да бъде включен в дневния ред. Япония е домакин на срещата на G-7 тази година, а срещата на външните министри започна още вчера, ще продължи и днес и тъй като Япония е съюзник на САЩ, проблемът вероятно ще бъде обсъден днес.

Япония е избрала Хирошима за място на срещата, защото смята,че така изпраща послание за неразпространение на ядреното оръжие. По-късно днес, външните министри ще посетят музея в Хирошима посветен на пораженията от атомната бомба. Явно като продължение на темата, ще бъде обсъден и проблема със Северна Корея и различните ракетни тестове, които те проведоха през последните няколко месеца. Ще бъдат обсъдени и проявите на насилие и екстремизъм по света в светлината на атаките в Брюксел, ще се говори и за Близкия изток, и за Украйна. Помните, че Русия беше член на G-8, но беше изключена миналата година, заради намесата ѝ в Украйна. Стана ясно, че руският външен министър ще пристигне по-късно тази седмица в Япония за среща с японския външен министър. Следващият месец, министър председателят Абе вероятно ще посети Москва, за да обсъди въпроси, които не всички страни от G-7 считат за решени.

Да поговорим за Южнокитайско море. Доколко приоритетен е този проблем за участниците в срещата като се вземе предвид, че шестте държави, които имат териториални претенции в този спор, не са членки на G-7?

Така е, Китай не е член на G-7, нито пък Тайван, Бруней, Виетнам, Филипините и Малайзия. Но САЩ се обосновават, че това е регионална взривоопасна точка, регионален проблем, който трябва да се разисква многостранно. Срещата на G-7 се провежда в Азия тази година, и това трябва да се обсъди, защото представлява потенциална взривоопасна точка. Миналия месец САЩ изпратиха в района свой самолетоносач. Китай е построил там писта, фар и радарни инсталации и имат претенции за 80% от Южнокитайско море, но има още пет държави с претенции. Така че, това си остава точка на потенциален конфликт.

 

Последни новини
Още от Акценти