Никой не иска тотално наблюдение

Сър Джон Соуърс, бивш директор на MI6 пред Bloomberg

Джон Соуърс, бивш директор на MI6. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Джон Соуърс, бивш директор на MI6. Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Former MI6 Head on Cybersecurity

Предизвикателството за киберсигурността е, че въпреки работата, която сме свършили, все още трябва да установим един общ международен подход към това кое е приемлива дейност в мрежата и кое представлява заплаха за националната сигурност. Припомнете си ранните етапи на развитие на киберсигурността, все още има доста работа за вършене.

По отношение на събирането на разузнавателни данни...

Кибернаблюдението?

Да, именно кибернаблюдението. В съвременния свят, най-ценният източник на информация са данните. Данните могат да ви кажат много за отделни общности или личности, които представляват заплаха. А за отворените общества, като нашите на запад, трябва да има начин за предпазване от хора, които се опитват за използват собствената ни отвореност, за да действат като врагове на нашите общества. Презумпцията трябва да бъде правото на личен живот, възможността да живеем без постоянно наблюдение. Никой не иска тотално наблюдение. Никога не съм срещал човек от западните разузнавателни служби, който да иска пълно наблюдение, това е измислица родена от някои защитници на личните свободи.

Но е и много опасно да имате напълно затворени структури, напълно отделени пространства, в които е невъзможно да се проникне, защото това може да донесе на хората успокоение, че имат своето лично пространство, но и да даде възможност на враговете на обществото, независимо дали това са престъпници, или терористи, или педофили. Ако те знаят, че няма шанс да бъдат открити, то поведението им ще става все по-агресивно и безотговорно.

 

Последни новини
Още от Акценти