Иран увеличи производството до рекордно високо ниво

Коментар на Арън Кларк от Bloomberg

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В петък, петролът скочи най-много от 2 месеца, а днес /11 април 2016, бел.ред/ отново се покачва. Какво предизвиква това увеличение?

Да, както каза, петролът поскъпна с 6,6% в петък, което е най-голямото увеличение от 2 месеца. Има няколко фактора, които стоят зад него. Единият е производството в Съединените щати. Миналата седмица то спадна за 10 от последните 11 седмици и в момента е около 9 млн барела на ден, което е най-ниското ниво от ноември 2014.

Броят на активните нефтени платформи спадна за 15 път в последните 16 седмици, така че е ясно, че голяма част от шистовите производители са под огромен натиск. Те са принудени да спрат производството си или да намалят операциите си, което е положително за цените.

Другият фактор е известният оптимизъм на пазара преди срещата на 17 април в Доха, където някои от най-големите производители включително Саудитска Арабия и Русия ще се срещнат, за да обсъдят замразяване на добива.

Разбира се, съществуват спорни точки, защото Саудитска Арабия казва, че няма да участва в сделка, ако Иран не го направи.

Знаем, че Иран се завръща на пазара след вдигането на санкциите.

Кувейт каза, че няма нужда от Иран, за да постигне договорка, така че ще трябва да видим резултата от тези преговори.

В крайна сметка обаче, инвеститорите са оптимистично настроени, че поне всички са събрани на едно място и обсъждат начини за справяне със свръхпредлагането и пренасищането.

 

Добре, това е въпрос към Иран защо те увеличават добива, след като цените са толкова ниски, каква е стратегията им?

Това е много интересно – миналия месец Иран увеличиха производството си рекордно високо ниво - 4,55 млн барела на ден. Русия също отбелязаха най-високия си добив в постсъветската епоха – над 10 млн барела на ден. Изглежда те имат подобна стратегия – всеки увеличава производството си колкото може повече преди тази среща.

Идеята е, че добивът ще бъде замразен на нивата от януари, но е интересно да видим дали ще бъдат взети предвид нивата от март, когато много страни произвеждаха рекордно много. Изглежда, че това е стратегията, която всички са възприели преди преговорите за замразяване на добива в Доха на 17 април.

 

Последни новини
Още от Акценти