Ето защо доларът е важен за Фед

Стивън Сейуел, главен валутен стратег в BNP Paribas пред Bloomberg

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News Снимка: Daniel Acker/Bloomberg News

Когато разгледаме обстоятелствата през първото тримесечие – Фед, очакванията на хората, спомена се долара, притесненията в глобален мащаб, то всичко това има роля в притесненията около корпоративните приходи в САЩ и препятствията, пред които са изправени, както и отслабването на долара, което Фед иска да постигне.

Точно така. Джанет Йелън много ясно показа, че иска вниманието на наблюдателите на пазара да се пренасочи от данните за американската икономика, към по-глобалните проблеми и финансови условия, а това включва и долара. И така, когато анализираме очакванията си спрямо Фед, ние обръщаме по-малко внимание на данните за заетостта извън селското стопанство и повече внимание на голямата картинка. И мисля, че пазарите на акции, кредитните пазари и доларът ще играят все по-важна роля за за тази картина.

Това ли беше в основата на посланието им? Притесненията за световната икономика, притесненията за долара? Притесненията за световната икономика бяха споменати около 20 пъти, а доларът бе споменат 13 пъти... Защо говорят толкова много за глобалната перспектива, дали не е, за да могат да изпреварят събитията?

Мисля, че е така. Защото ако се вгледаме в състоянието на американската икономика, във фундаментите на вътрешната икономика, всички те имат поведение, което напълно отговаря на движението на лихвите, обявени от Фед. Причината, Фед да не вдигат още лихвите са именно тези притеснения, върху които се фокусираме. Притеснени са заради световния ръст, заради влиянието от страна на финансовите пазари. Затова и мисля, че посланието на Фед целеше да ни насочи към тези фактори.

Можем да затворим кръга на разговора. Започнахме с най-горещата тема, фокуса през последните дни – силната йена и слабия долар и вие ясно ми казахте, че тук става дума за Фед, не трябва да се разсейваме, стига с тези сложни теории за намесата на централната банка...

Не казах точно това...

Само перифразирам, извеждам параноята си на предни позиции... Ето какво имаме тук, очакванията за 5-годишната инфлация на пазара на облигации. Това има връзка с доходността, съпоставката между САЩ и Япония и тук става дума за инфлация и реална стойност. Всичко е част от големия дебат. Ето ги предвижданията за 2-годишната инфлация и те леко се покачват, нали?

Да, ще бъда много кратък и много ясен за това, което виждаме. Тази графика е много „меча“ по отношение на долара. Ще ви кажа защо. Вижте какво се случва през март – има драстична промяна в тренда на инфлационните очаквания. Те спадат през февруари и правят огромно покачване през март. Причината за тези скептични настроения спрямо долара се крие в средата, в която Фед не вдига лихвите, така е в момента, реалната доходност, която получаваме като извадим очакваната инфлация от номиналната доходност. Ако тук имаме номиналната доходност и покачване на очакванията за инфлацията, то реалната доходност в САЩ спада. А това води и до „мечото“ отношение спрямо долара.

Пазарът е на най-дългите си позиции за йената от 90-те години насам. Как това позициониране се отразява на този анализ? Ако то е реалистично, бих искал да имам активи в йени, а не в долари. Ще станем ли свидетели на продължаващ ръст на йената и продължаващ спад на долара?

Мога да дам отговор. Явно, пазарът се оказа прав, защото видяхме големи покупки на йени, значи пазарът спекулира, че йената ще се покачва. Тук искам да отбележа,че има много сходства между Япония и Еврозоната. Пазарът не е на толкова дълги позиции по отношение на еврото, колкото е при йената. Но те са много сходни. Така че, бих допуснал, че има голям шанс еврото да навакса. Мога да кажа, че имаме среда, в която еврото ще поскъпне. Трябва да се подготвим за това, в момента евро към долар е 1,16, но дългата експозиция на йената е намек, че скоро ще настъпи и дълга еврова експозиция.

 

Последни новини
Още от Акценти