Airbus изостава в продажбите

Откази от поръчки тормозят производителя

Снимка: Haruyoshi Yamaguchi/Bloomberg News Снимка: Haruyoshi Yamaguchi/Bloomberg News

Airbus Group SE губят поръчката да два A380 супер-джъмбо от превозвача Air Austral, който смяташе да пригоди самолетите така, че да разполага с най-високия капаците седящи места в историята на авиацията.

Самолетите, които в тази конфигурация трябваше да има 840 седалки, бяха отстранени от официалния списък с поръчки на компанията, който тя публикува в понеделник и така потвърди отмяната на поръчката, след като Air Austral на няколко пъти вече отлагаха доставката на машините.

Базираната в отвъдморския френски департамент остров Ла Реюнион компания Air Austral беше поръчала двупалубните A380 през 2009, като заявиха, че те ще бъдат ползвани ниско-бюджетни полети до Париж. Повечето авиолинии използват този модел с 450 до 550 седалки, разпределени в три класи, а дубайската Emirates въведе версия с 615 седалки в две класи.

Уебсайтът на Airbus показва и нови поръчки да два A380 супер-джъмбо, но без да разкрива имената на операторите, които са ги направили.

След края на първото тримесечие, общият брой на поръчките на европейския производител за 2016 възлиза на 10 самолета или по-малко от една десета от 122 самолета, продадени от конкурента му Boeing Co. до 05 април на нетна база.

През март Airbus спечели договори за 14 самолета, но имаше и 15 отменени доставки. Също както и Air Austral, чешкият превозвач CSA се отказа от поръчката си за седем A320, а тайванската компания TransAsia Airways реши да не купува шестте A320Neos със сменени двигатели. Данните са от уебсайта на базираната в Тулуза компания.

През първите три месеца на годината Airbus е доставил 125 самолета, едва 70% от 176 самолета доставени от Boeing. Американската компания е самолетостроител номер 1 за трета поредна година с доставени 723 самолета спрямо 629 доставени от Airbus.

Вижте още: Новият тренировъчен център на Airbus в Сингапур.

Последни новини
Още от Акценти