Петролът, Доха, доларът и йената

Майкъл Франклин, главен инвестиционен стратег в Beaufort пред Bloomberg

Доларът подскача, петролът се снишава – мразя клишетата, но това е вярно. Доларът, Доха, добивът на петрол в САЩ и като разгледате тези три фактора, кой ви изглежда най-силен двигател за цените на петрола?

Вероятно това ще е Доха. Така мисля, макар да не очаквам да излезе нещо важно от срещата. Всички говорят за замразяване на производството...

Но и всички имат рекордни нива на производство.

Точно там е работата, имам предвид, че ситуацията със спада в запасите на САЩ. Говорим за четири дни на завишени доставки...

Ето я графиката на производството в САЩ. Но ако разгледаме това в контекста на годината, става дума за девет и половина милиарда барела, а хората казват, че спада в производството на САЩ е важен аспект.

Точно така. Ако приемем идеята, че световната икономика забавя своя ръст, то е логично да допуснем, че и търсенето на петрол ще намалее. Не е задължително така, но това са очакванията. Така изглежда равенството от страна на търсенето, не очаквате петролът да се покачи. Могат да получат по-високи цени, само ако снижат производството.

Искам да поговорим още за долара, защото целият свят е съсредоточен върху това кога и дали въобще ще се намеси японската банка. Цяла сутрин говорим за това. Какво очаквате при това драстично покачване на йената? Тя е над 105, а господин Сакакибара или както е известен господин Йена, казва, че няма да има намеса преди да стане 110. Какво мислите вие?

Всъщност, това е голям проблем за японската икономика, защото йената е основен момент в подхода на Абе. Започваме да се чудим какво точно биха могли да направят японците, за да поевтинее валутата им.

Какво ще е необходимо? Дали ще има финансови облекчения или трябва ли непременно да има стимули, парични стимули?

Проблемът е, че ако има стимули, то вероятно ще се стимулира търсенето на йени. Не мисля, че кери търговията влияе в някаква степен на тази позиция, защото когато те са въвели негативните лихви, това прави валутата много привлекателна за кери търговия. Това е друг фактор. В момента не мога да си представя какво друго могат да направят, освен ако не отидат още по-надалеч в настоящите мерки.

Е, това е големият световен дебат – до колко могат да се намесват централните банки.

 

Последни новини
Още от Акценти